Rotterdam,
05
april
2016
|
17:51
Europe/Amsterdam

Low Car Diet: 30 dagen speeddaten met duurzaam vervoer

Gerben Meijer, Sustainability Manager, gaat ervoor...

Gerben met zijn racefietsOp 1 april fietste ik voor dag en dauw door de knisperfrisse lentemorgen van mijn huis in Delft naar het hoofdkantoor van Eneco in Rotterdam. 25 kilometer dwars door het Zuid-Hollandse landschap. Het was de aftrap voor mijn eigen Low Car Diet: een maand lang ga ik speeddaten met verschillende vormen van vervoer: de trein, OV-fiets, Greenwheels, highspeed e-bikes, de elektrische auto of een dagje thuiswerken.

Ik ben niet de enige die deze maand flirt met schone reismethodes. Maar liefst 148 collega’s gaan de komende dertig dagen dezelfde uitdaging aan als onderdeel van de landelijke Low Car Diet.

Met zijn allen op dieet
Dit autodieet, georganiseerd door duurzaamheidsorganisatie Urgenda, houdt in dat we een maand lang samen met tientallen andere organisaties zo veel mogelijk ‘schone’ kilometers afleggen. Met als doel te ontdekken dat ons dagelijkse woon-werkverkeer schoner, goedkoper en gezonder kan.

En dat bewustwordingsproces is belangrijk, want mobiliteit is vervuiler nummer één. Oók binnen onze interne bedrijfsvoering. En elk jaar rijden we alleen al in Nederland 136 miljard kilometer met energieverslindende auto’s. Dat moét schoner. En kan ook schoner. Dat bewijzen de cijfers van eerdere edities van
Low Car Diet. Zo leidde een maand lang autodiëten vorig jaar tot:

● 50% minder CO2-uitstoot,

● een kostenbesparing van gemiddeld 30% voor de deelnemende bedrijven,

● 40% van de deelnemers bewoog meer. En leefde dus gezonder,

● 40% van de deelnemers reisde drie maanden na afloop nog steeds bewust anders.

Structureel schoner verplaatsen
Mooie cijfers. Zeker. Echte duurzaamheidswinst boeken we natuurlijk alleen als we ons structureel schoner verplaatsen. Daarom zetten wij als bedrijf met onze mobiliteitsvisie 2020 ook op de lange termijn in op openbaar vervoer en elektrisch vervoer, naast natuurlijk de gezonde kilometers per fiets of lopend.

Een mooi voorbeeld is dat een grote groep medewerkers kunnen kiezen voor een OV-vrijkaart. Deze is te gebruiken voor woon-werkverkeer én privé.

Ondervind Low Car Diet aan den lijve
Het mooie aan Low Car Diet is dat het ook dit interne mobiliteitsbeleid tot leven brengt. Een ervaring zegt nu eenmaal meer dan 1.000 woorden en soms moet je eerst zelf ervaren hoe fijn het is om minder brandstof in je auto én meer calorieën in je lijf te verbranden door bijvoorbeeld naar werk te fietsen.

En nu maar hopen dat het de komende weken net zo mooi weer blijft als op 1 april.

Wat is Low Car Diet?

Low Car Diet stimuleert deelnemers om zoveel mogelijke duurzame kilometers te maken. Vanaf de start op 1 april maken topbestuurders en medewerkers 30 dagen lang gebruik van de fietsen, high-speed e-bikes, openbaar vervoer en elektrische-/deel-auto’s.

De eerste editie van Low Car Diet vond plaats in 2012 met 10 topbestuurders. In de daaropvolgende jaren groeide Low Car Diet uit van ludieke actie tot een echte wedstrijd. Dit jaar doet een recordaantal van 1.100 deelnemers mee van diverse organisaties zoals SNS Bank, Achmea, Strukton en PGGM. Eneco levert de meeste deelnemers: 148.