Rotterdam,
21
mei
2013
|
11:54
Europe/Amsterdam

Kijkje bij bouw windmolens Houten

Samenvatting

Op woensdag 5 juni is iedereen welkom om tussen 14.00 en 19.00 uur te komen kijken naar de plaatsing van windmolens van meer dan 100 meter hoog. Energiebedrijf Eneco verwacht dan met grote hijskranen de laatste onderdelen van een het nieuwe windpark Houten omhoog te hijsen en in elkaar te zetten. Deskundigen zijn aanwezig om uitleg te geven. Wat er woensdag 5 juni precies te zien zal zijn, is afhankelijk van de weersomstandigheden en van de voortgang van de bouw.

Belangstellenden wordt gevraagd zich te verzamelen op de locatie waar op dat moment de grote hijskraan zich bevindt in de buurt van de Veerwagenweg in Houten. Vooraf aanmelden is niet nodig. Bezoekers wordt gevraagd om zo mogelijk met de fiets te komen. Auto's kunnen worden geparkeerd bij sportcomplex De Meerpaal, Groene Hoon 1, Houten.

Windpark Houten bevindt zich in het gebied tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en het sport- en werklandschap de Meerpaal. Het windpark bestaat uit 3 windmolens van 2 MegaWatt per stuk. Samen zullen ze jaarlijks ruim 16,4 miljoen kWh leveren. Dat is vergelijkbaar met het stroomverbruik van circa 4.700 huishoudens.

De afgelopen maanden is hard gewerkt om het terrein dusdanig klaar te maken dat de windmolen-onderdelen aangeleverd en de windturbines in elkaar gezet kunnen gaan worden. Zo zijn de kabels voor het elektriciteitstransport aangesloten, zijn er toegangswegen aangelegd en zijn de fundaties voor de molens voorbereid. De fundaties met daarin het stalen vlechtwerk, zijn inmiddels uitgehard. Ze moeten sterk genoeg zijn om de windturbines met een mast van 105 meter en een rotordiameter van 90 meter te kunnen dragen!

Op 15 juni is windpark Houten ook geopend tijdens de nationale Open Winddag tussen 12.00-15.00. Naar verwachting zullen de drie windmolens dan al staan.

Op beide dagen zal ook de coöperatieve windmolen vereniging Uwind aanwezig zijn. Het windpark Houten komt tot stand in nauwe samenwerking met UWind. Eneco werkt samen met UWind aan een participatieplan waarmee inwoners van Houten nauw betrokken worden bij de exploitatie van windpark Houten.