Rotterdam,
11
juli
2013
|
14:00
Europe/Amsterdam

Eneco verwarmt en koelt door architectenbureau OMA ontworpen Timmerhuis

Nieuwsfeiten:
  • BREEAM Excellent voor wonen, winkelen en werken in één complex
  • Warmte-koudeopslag zorgt mede voor zuinigste onderkomen van de gemeente Rotterdam
Samenvatting

Eneco koelt en verwarmt het nieuw te bouwen Timmerhuis van de gemeente Rotterdam. Het ontwerp van het wereldberoemde architectenbureau OMA van Rem Koolhaas verkreeg, mede door een warmte- en koudeopslagsysteem van Eneco een BREEAM Excellent waardering. Het Timmerhuis is daarmee het zuinigste gebouw dat de gemeente Rotterdam na oplevering in gebruik heeft. Niet eerder behaalde namelijk een binnenstedelijk herontwikkelingsproject deze kwalificatie.

Timmerhuis

Als de architecten van OMA een gebouw tekenen, staat dat garant voor spektakel. Het ontwerp voor het Timmerhuis is daar een voorbeeld van; het combineert een gemeentelijk kantoormonument met nieuwbouw, zwevend boven de grond ‘als een wolk van staal’. Het was een eis van de gemeente Rotterdam: opvallende architectuur met hergebruik van een naoorlogs kantorencomplex. Een andere eis was dat nieuw- en verbouw erg duurzaam moest zijn met een zo’n laag mogelijke CO2-footprint. Bovendien moest dit alles betaalbaar zijn. ,,Als gemeente Rotterdam willen wij een voorbeeld geven als het gaat om het realiseren van energiezuinige gebouwen,” licht Léon Wielaard, vastgoedontwikkelaar van de gemeente Rotterdam en het Timmerhuis, toe. ,,De uitdaging is natuurlijk wel dat toekomstige nieuwbouw in de stad Rotterdam ons weer overtreft.”

Door verduurzaming BREEAM Excellent
De wens van de gemeente Rotterdam sluit goed aan bij de uitgangspunten van het bouwconcern Heijmans en Eneco. Heijmans ontwikkelt, bouwt en onderhoudt het Timmerhuis voor 15 jaar, terwijl Eneco warmte en koude levert. Beide ondernemingen hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. ,,In de uitwerking van het voorlopig ontwerp van OMA naar het uitvoeringsontwerp hebben we er nog een schepje bovenop gedaan. We wilden voor alle onderdelen – wonen, winkels en werken - een BREEAM Excellent, een internationaal erkende standaard voor de duurzaamheid van gebouwen, hebben en daar zijn we in geslaagd,” zegt Arjan Geelen, projectdirecteur Timmerhuis van Heijmans, met enige trots. ,,In de woningen hebben we bijvoorbeeld triple glas geplaatst. Maar zonder een warmte-koudeopslag (WKO) hadden we nooit een BREEAM Excellent kunnen halen. Een WKO levert namelijk veel credits op om een BREEAM Excellent waardering van de Dutch Green Building Council te verkrijgen.”

Lokaal opwekken van warmte en koude
Voor Eneco is het Timmerhuis een voorbeeld van lokaal opwekken van energie voor koelen en verwarmen. ,,Door warmte en koude lokaal op te wekken en onder het Timmerhuis op te slaan is er ook geen verlies van energie,” licht Avindre Ramnath van Eneco, de strategie toe. ,,In Rotterdam streven wij ernaar aan grote gebouwen duurzame koude te leveren. Daarom willen we beschikken over zoveel mogelijk warme- en koudeopslagsystemen in de binnenstad. Het Timmerhuis bewijst dat je duurzame energie uitstekend lokaal kunt opwekken.”

Bij het Timmerhuis is naast de lokale opwekking van warmte ook een aansluiting op de duurzame stadsverwarming gerealiseerd. Ramnath van Eneco: ,,De combinatie van de lokale opwekking met een warmte-koudeopslag en stadsverwarming biedt voordelen, zoals leveringszekerheid en meer duurzaamheid omdat de extra warmte die nodig is op koude dagen ook duurzaam wordt opgewekt.”

Een aantal feiten op een rij
- Het Timmerhuis bestaat uit een nieuwbouw kantoor en een stadsmonument als kantoor;
 totaal 24.000 m2, 91 woningen, een parkeergarage voor 120 auto’s en op de begane grond  3.500 m2 winkelfuncties.
- In de kantoren komen zo’n 1.300 werkplekken, voor 1.800 ambtenaren.
- De energievoorziening is geschikt om circa 45.000 m2 bruto vloeroppervlak te verwarmen en te koelen.
- De installatie bestaat uit een warmtepompsysteem (aangesloten op een bronnensysteem) met aansluitingen op
  de stadsverwarming.

- De warmte-koudeopslag (WKO) bestaat uit 1 doublet (twee bronnen).
- De totale capaciteit is 137 m3 water per uur.
- De beoogde diepte van de bronnen is circa 220 meter.
- Het totale verwarmingsvermogen is 1.800 kWth (kiloWatt thermisch vermogen) en er staat voor 2.300 kWth aan
  koelcapaciteit opgesteld.

- Eind 2013 wordt gestart met de boorwerkzaamheden ten behoeve van de WKO.
- Het Timmerhuis heeft het BREEAM Excellent label.