Rotterdam,
26
april
2024
|
16:00
Europe/Amsterdam

Eneco gaat windpark Herkingen op duurzame wijze afbreken en materialen hergebruiken

Herkingen 1

Eneco gaat windpark Herkingen op Goeree-Overflakkee afbreken. Het park is al sinds 1991 in gebruik en is al eens voorzien van nieuwe windmolens, maar een nieuwe upgrade is niet haalbaar. Bij de afbraak wordt veel aandacht besteed aan hergebruik van materialen zodat er  weinig afval overblijft.

Veel materialen van een windmolen kunnen eenvoudig gerecycled worden, maar de wieken vormen nog een probleem. Eneco heeft met het bedrijf Blade–Made afspraken gemaakt over de verwerking van de wieken. Blade–Made maakt daar bijvoorbeeld straatmeubilair, speeltoestellen of geluidsschermen van. Zodra die aan het einde van hun levensduur zijn, is de verwachting dat de techniek voor de recycling van de wieken zover verbeterd is dat daar dan wel materialen uit kunnen worden hergebruikt.

Het land waarop de molens staan wordt verkocht aan een lokale agrariër. Ook neemt hij de onderste mastdelen over. Zijn doel is om hiervan 15 meter hoge opslagtanks voor regenwater te maken, wat nog nooit eerder gebeurd is. Het betreft dan ook een pilot. Als alles goed gaat kan deze lokale agrariër daarmee zijn land ook in droge periodes besproeien. In de drie tanks samen kan namelijk zo’n 900.000 liter regenwater worden opgevangen.

De stroomaansluiting van het windpark gaat naar netbeheerder Stedin. Die kan daarmee zorgen voor optimalisatie van het netwerk op Goeree-Overflakkee.

Windpark Herkingen staat sinds begin deze maand definitief stil, na 33 jaar duurzame opwek. Eerst gebeurde dat met vijf windmolens, maar na de herontwikkeling in 2004 stonden er drie grotere windmolens. Op 29 april wordt begonnen met de ontmanteling, mits het weer het toelaat. De hele ontmanteling zal in mei worden afgerond.

Naast de duurzame opwek van energie is circulariteit een speerpunt van Eneco in haar One Planet Plan. In 2050 willen we volledig circulair zijn, maar waar mogelijk doen we dat nu al. Bijvoorbeeld door het hergebruik van de onderkant van de mastdelen, waarmee de nieuwe eigenaar zijn gewassen beter kan beschermen tegen droge periodes. En hoewel de wieken nog niet volledig gerecycled kunnen worden, kunnen we ze wel laten hergebruiken zodat de materialen niet verloren gaan.