SCHIPHOL-RIJK,
07
december
2015
|
15:15
Europe/Amsterdam

Renault en Eneco gaan samen Renault ZOE slim opladen

  • Overeenkomst getekend tussen Renault, koploper op het gebied van elektrische auto’s, en energieleverancier Eneco op 7 december 2015 tijdens klimaatconferentie COP21 in Parijs.
  • Eneco-dochter Jedlix gaat een app ontwikkelen waarmee rijders van de 100% elektrische Renault ZOE, hun auto slim kunnen opladen. 
  • Renault ZOE-rijders kunnen daarmee hun auto tegen lagere kosten opladen met duurzame energie.  Nederlandse ZOE-rijders kunnen naar verwachting in de eerste helft van 2016 geld besparen met de app.

Lagere stroomkosten voor ZOE-rijders
Marc van der Linden, lid van de Raad van Bestuur van Eneco: 'Naar verwachting zijn er in 2020 drie miljoen elektrische auto’s in Europa. Om de CO2-uitstoot te verlagen, is het essentieel dat deze elektrische vloot groene stroom gebruikt. Ook is het belangrijk dat we overbelasting van het netwerk voorkomen als gevolg van hoge pieken als alle auto’s gelijktijdig worden opgeladen. Onze app vormt een directe verbinding tussen de elektrische auto en de levering van duurzaam geproduceerde elektriciteit. Het resultaat is dat ze duurzamer worden opgeladen en dat vraag en aanbod van energie meer in balans zijn. Daarnaast wordt het rijden in een elektrische auto voordeliger, omdat gebruikers de batterij laden tegen lagere stroomkosten.'

Eric Feunteun, Electric Vehicle Program Director bij Renault: 'De elektrische auto’s van Renault ondersteunen de energietransitie in de auto-industrie. Ze dragen bij aan het vervangen van fossiele energie door duurzame energie. Met de slimme laadoplossing zoals ontwikkeld door Eneco, leveren de elektrische modellen van Renault een grote bijdrage aan de stabiliteit en betrouwbaarheid van het netwerk. Elektrische auto’s zijn daardoor niet onderdeel van het probleem, maar onderdeel van de oplossing. Ze kunnen elektriciteit opslaan op momenten dat er weinig fossiele energieproductie is en als de prijzen gunstig zijn. Onze samenwerking met Eneco maakt het rijden met de Renault ZOE aantrekkelijker en voordeliger en zal bijdragen aan de opmars van elektrisch rijden.'

Elektrische auto bestrijdt opwarming van de aarde
De aan elektrisch rijden gerelateerde CO2-uitstoot daalt snel omdat bij de meeste landen het aandeel van duurzame energie in de totale energiemix toeneemt. Hernieuwbare energiebronnen worden benut bij 56% van de nieuwe energiecentrales die nu wereldwijd gebouwd worden. In Europa gaat het om zelfs 72%.

Renault is koploper op het gebied van betaalbare, volledig elektrische auto’s en is daarnaast de enige fabrikant die een compleet elektrisch modelgamma aanbiedt. Renault ziet de elektrische auto als een uitstekend middel tegen opwarming van de aarde.

De Renault-Nissan Alliantie is officieel partner van de COP21, de klimaatconferentie van de Verenigde Naties die van 30 november tot en met 11 december in Parijs wordt gehouden. De Alliantie levert 200 elektrische auto’s, waaronder 100 Renaults ZOE, om de deelnemers te vervoeren.

Jedlix
Eneco heeft onlangs Jedlix opgericht om de slimme laaddiensten op internationale schaal aan te bieden. Deze stap sluit aan bij de ambitie van Eneco om duurzame energie voor iedereen beschikbaar te maken. In de nabije toekomst zijn de diensten van Jedlix ook beschikbaar voor andere duurzame energiebedrijven. Voor meer informatie over Jedlix kunt u terecht op www.jedlix.com


Persvragen
Woordvoering Eneco: Arie Spruit, arie.spruit@eneco.com of 06-21879407.
Woordvoering Renault Nederland: Janet Richter, janet.richter@renault.nl 


Bijschrift bij foto onder: Marc van der Linden (Eneco, links) en Eric Feunteun (Renault) bij de ondertekening vandaag in Parijs.