Rotterdam,
21
oktober
2022
|
16:42
Europe/Amsterdam

Eneco ondersteunt circulaire installatie op Dutch Design Week

In de week van 22-30 oktober is de circulaire installatie ‘van wind naar straatmeubilair’ op de Dutch Design Week (DDW) te zien. Eneco ondersteunt met een financiële bijdrage deze installatie van de start-up Blade Made. Dit bedrijf heeft zich als doel  gesteld om een nieuwe bestemming voor windturbine bladen te vinden door ze zo heel mogelijk in nieuwe ontwerpen in het stedelijk landschap en infrastructuur toe te passen. 

Op een oppervlakte van 50m² wordt aan twee oude land windturbine bladen een herbestemming gegeven in de vorm van de “Blade Bench” (ontmoetings-  en ontspanningsplek), “Boulder Blade” (boulderactiviteit) en een stukje “Blade Barrier” (groene geluidswal). Bij de installaties kan men lezen over het One Planet plan en circulariteit. De buiteninstallatie komt op het Ketelhuisplein in Eindhoven te staan, de centrale locatie van DDW voor het Klokgebouw. ​​​​​​​Het Ketelhuisplein is voor iedereen vrij toegankelijk te bezoeken. Aan het eind van DDW wordt de installatie opgedeeld in de losse elementen met elk een eigen bestemming.

Image2

Circulair in 2050
In het One Planet Plan stelt Eneco dat het in 2050 een circulair bedrijf is. Deze ambitie sluit aan bij het Nederlandse overheidsprogramma met het doel dat de Nederlandse economie in 2050 volledig circulair is. Dit betekent dat Nederland in 2050 een afvalvrije economie heeft die zoveel mogelijk draait op duurzame en hernieuwbare materialen en waarin producten en grondstoffen worden hergebruikt. 

Bij windparken wordt eerst onderzocht of een windturbine nog verkocht kan worden om zo de levensduur te verlengen. Als dat geen optie is, worden belangrijke onderdelen hergebruikt. Als dit niet mogelijk is vormen turbinebladen op dit moment echter nog een uitdaging vanwege de composieten waar de bladen van gemaakt zijn. Er zijn al wel ontwikkelingen op dit gebied en Eneco sluit hier ook op aan zoals recent bij het windpark Landtong Rozenburg. De installatie op de Dutch Design Week is een voorbeeld van anders naar de vorm en functie van windturbine bladen kijken waarbij de meerwaarde blijft behouden door herbestemming. Bij deze oplossingsrichting komt er minder CO2 vrij dan bij recycling en wordt de levensduur van het blad verlengd.

Dutch Design Week
Op de Dutch Design Week laten (jonge) ontwerpers op creatieve wijze hun ideeën zien over onder andere meubilair, bouw, steden, voedsel, gezondheidszorg, energiebesparing en sociale omgang. Bij deze ontwerpers en tijdens deze week is duurzaamheid al jaren de rode draad. Er is veel zorg om het klimaat, biodiversiteit en materiaalgebruik (circulariteit) en hier worden uiteenlopende oplossingen voor aangedragen tijdens DDW.