Rotterdam,
16
maart
2021
|
11:38
Europe/Amsterdam

Eneco gaat windpark Landtong Rozenburg hergebruiken, recyclen en repoweren

Eneco start met het vervangen van de 10 oudste windturbines van windpark Landtong Rozenburg door 9 efficiëntere turbines. De oudere turbines worden zoveel mogelijk lokaal hergebruikt. Daarnaast worden delen van de composiet, waaruit de rotorbladen bestaan, voor het eerst gerecycled tot grondstof voor beton. Zo is Eneco in staat om oude windturbines nog duurzamer te verwerken.

Recyclen
Het huidige windpark op Landtong Rozenburg bestaat uit 12 windturbines met een totaal vermogen van 21 MW. In 2007 zijn de eerste 10 turbines (15 MW) gerealiseerd. In 2015 de andere 2 turbines. De 10 turbines uit 2007 worden vanaf half maart verwijderd. Om de milieu-impact van dit project te beperken worden materialen en grondstoffen zoveel mogelijk lokaal hergebruikt. De fundaties van deze turbines worden ter plekke gebruikt voor wegen en kraanopstelplaatsen. De turbines zelf worden grotendeels lokaal vershredderd. Eneco laat nu voor het eerst ook de rotorbladen van oude windturbines deels recyclen. In Duitsland wordt het composiet uit de rotorbladen gerecycled tot beton dat weer kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld betonklinkers.

Repoweren
Met de 9 nieuwe turbines op Landtong Rozenburg is het mogelijk om met 34 MW opgesteld vermogen ruim 117 GWh groene stroom op te wekken. Dit staat gelijk aan het gemiddelde jaargebruik van 43.000 huishoudens. Het nieuwe windpark wordt ook gebruikt voor walstroom, in eerste instantie voor de schepen van Heerema. Als zij aanleggen in de Rotterdamse haven gaan zij gebruikmaken van een walstroominstallatie, waardoor zij op een schone en duurzame manier alle voorzieningen op hun schepen kunnen laten draaien. Met het repoweren van windpark Landtong Rozenburg zet Eneco een volgende stap in het verduurzamen van de Rotterdamse haven.