Rotterdam,
12
augustus
2015
|
13:12
Europe/Amsterdam

Zo bespaar je de meeste energie op de fiets

De fiets is het duurzaamste vervoermiddel. Het is dan ook een logische keuze dat Eneco haar naam verbindt aan de Eneco Tour die op 10 augustus startte. Maar hoe bespaar je eigenlijk de meeste energie op de fiets? Speciaal voor alle wielerfanaten zetten wij de vijf belangrijkste manieren op een rij.

Tip 1: Maak jezelf zo klein mogelijk
Tussen de 70% en 90% van alle weerstand op de fiets ontstaat door de (rij)wind. Driekwart van de weerstand komt alleen al door de fietser zelf, het overige deel wordt veroorzaakt door de fiets. Het menselijk lichaam is niet goed ontworpen voor een aerodynamische houding. Wel kun je jezelf een aantal zaken aanleren, waarbij het er vooral om draait het frontale oppervlak zo klein mogelijk te maken. Dus zit laag en stil. Dan peddel je zo door de wind heen.

Tip 2: Let op je ideale trapfrequentie
Bij het fietsen draait alles erom je fietsenergie zo optimaal mogelijk over te brengen op de pedalen. Dit doe je door in regelmatige cirkels te bewegen. Met een ideale trapfrequentie lever je een maximaal vermogen op de fiets. Uit divers onderzoek blijkt dat deze ideale trapfrequentie tussen de 90 tot 110 omwentelingen per minuut (rpm) ligt. Dat lukt trouwens minder goed als je je zwaarste versnelling trapt, tenzij je Chris Froome heet natuurlijk. J

Tip 3: Haal het maximale uit het waaierrijden.
Het komt op de route van de Eneco Tour maar al te vaak voor dat de wind de grootste tegenstander is. Rijd je in een groepje wielrenners, dan is de effectiefste manier - om de wind te trotseren - het rijden in een waaier. Traditiegetrouw een specialisme van Nederlanders en Belgen. De enkele waaier is ideaal als er een groot verschil in kwaliteit is binnen de groep, bijvoorbeeld in een ploegentijdrit. Sterkere renners doen een langere beurt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een goed geoliede dubbele waaier levert een prachtig schouw- spel: een continue carrousel van om elkaar draaiende renners. Zorg wel dat je een beetje hetzelfde tempo rijdt met z’n allen, want anders stokt de machine.

Tip 4: Versta de kunst van het klimmen
Wil je net als de Eneco-renners de Limburgse heuvels trotseren? Spreek dan een andere techniek aan. De minimale cadans, ook bergop, is 60 omwentelingen per minuut. Met een hoge cadans behoud je veel beter je evenwicht en dat kost minder energie. Ook is het verstandig om een beklimming afwisselend staand en zittend af te leggen. Zittend kost beduidend minder energie. Staand klimmen (dansen) helpt je een steil stuk te bedwingen.

Tip 5. Zorg dat je achterin zit
Wielrenners in groepjes rijden graag vlak achter de man op kop, uit de wind. Daardoor kan de volger zijn krachten sparen. Onverhoopt toch aan kop beland? Dan ondervind je in een groep nog steeds 2,5%minder luchtweerstand dan individueel. De wetenschappelijke verklaring voor dit effect is dat een achtervolger zorgt voor een verlaging van de onderdruk achter de rijder op kop. Daardoor ‘zuigt’ de lucht minder hard aan de voorganger. Doe er je voordeel mee dus.

Meer klantverhalen

10
juli
2017
| 14:30 Europe/Amsterdam

Vrijdag 7 juli demonstreerden Jedlix en ElaadNL, onder toeziend oog van netbeheerder TenneT, dat elektrische auto's nu al technisch in staat zijn om ingezet te worden als regel- en reservevermogen om het elektriciteitsnet te balanceren.

26
oktober
2016
| 15:34 Europe/Amsterdam

Nederland moet de uitstoot van broeikasgassen met ongeveer 95% reduceren in 2050. Deze afspraak komt voort uit de klimaatconferentie van Parijs (COP21), die in december 2015 plaatsvond. Doel is dat we de wereldwijde opwarming van de aarde

03
juni
2016
| 14:55 Europe/Amsterdam

Guido Dubbeld, onze CFO van Eneco Groep, was vorige week op het EnergyFest in Amsterdam. Deze speciale dag was gewijd aan innovatie in de energiesector en onderdeel van het vooruitstrevende vierdaagse Start Up Fest. We vroegen hem vorige week

05
april
2016
| 17:51 Europe/Amsterdam

Op 1 april fietste ik voor dag en dauw door de knisperfrisse lentemorgen van mijn huis in Delft naar het hoofdkantoor van Eneco in Rotterdam. 25 kilometer dwars door het Zuid-Hollandse landschap. Het was de aftrap voor mijn eigen Low Car Diet:

05
februari
2016
| 15:17 Europe/Amsterdam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Met de lancering van de WarmteWinner heeft Eneco weer een

22
december
2015
| 12:31 Europe/Amsterdam

Suzanne Klaassen (45) won € 5000 euro van het Luchterduinen Fonds van Eneco voor haar project Juttersgeluk. Met dat project raapt ze vuil op van de stranden en maakt ze bijvoorbeeld armbanden van het overgebleven