Rotterdam,
05
maart
2015
|
09:00
Europe/Amsterdam

Nieuwe app van Eneco speelt in op groei duurzame elektriciteit

Tesla van Henk laadt als stroomprijs het gunstigst is

Samenvatting

IT ondernemer Henk Kippersluis heeft de primeur. Zijn Tesla wordt sinds kort geladen als de stroomprijs het gunstigst is. Henk is de eerste gebruiker van Eneco SlimLaden®, een app die én de laadsnelheid van de Tesla aanstuurt én continu de beschikking heeft over de actuele energieprijzen. Het is voor het eerst dat een dergelijke dienst in Nederland wordt aangeboden.

Door de sterke groei in Nederland van elektriciteit die is opgewekt door wind en zon varieert de stroomprijs steeds meer. Met Eneco Slimladen introduceert Eneco de mogelijkheid voor klanten om vraag en aanbod van duurzame stroom op het beste moment met elkaar te laten matchen. Zo wordt er optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare duurzame energie in Nederland en investeert iedere Tesla rijder automatisch in duurzame energie. Bijvoorbeeld als het stevig waait in Nederland en er veel windenergie is. Of in de toekomst als er veel zonproductie is.

De dienst werkt via een speciaal hiervoor ontwikkelde app, waarbij de gebruiker instelt op welk tijdstip de auto geladen dient te zijn. Eneco SlimLaden kiest daarvoor automatisch de gunstigste momenten, met de laagste tarieven. De stroom wordt tegen de dan geldende marktprijs afgerekend met de klant. De marktprijs wordt zelfs per kwartier aangepast aan de ontwikkelingen op de inkoopmarkt. Hierdoor betaalt de klant altijd de laagste prijs, binnen de door de klant aangegeven oplaadwensen. Uit de eerste ervaringen blijkt dat Henk Kippersluis op een nachtelijke laadbeurt tot één euro kan besparen.

De pilot start met Tesla-rijders omdat dit automerk nu al open systemen biedt waarmee anderen app’s kunnen maken. Daarbij is de Tesla Model S op dit moment de meest volwassen, volledig elektrische auto in de markt. In de toekomst wil Eneco de dienst ook mogelijk maken voor elektrische en plug-in auto’s van andere merken zoals Volkswagen, BMW, Mitsubishi, Renault en Audi.