Rotterdam,
21
oktober
2021
|
16:58
Europe/Amsterdam

Sunfish herbegraaft kabel windpark Eneco Luchterduinen

Voor het offshore windpark Eneco Luchterduinen heeft Eneco aan Jan De Nul gevraagd om een deel van de bestaande exportkabel te herbegraven. Hiervoor heeft Jan De Nul zijn in-house ontworpen en gebouwde trencher Sunfish aangepast om het gedeelte van de kabel net voorbij de branding te herbegraven tot een diepte van minimaal 2,5 meter onder de zeebodem. De werkzaamheden zijn half oktober succesvol afgerond.

De zee is continu in beweging en als gevolg hiervan is de diepte van de ingegraven exportkabel nabij de kust afgenomen. Om te garanderen dat de kabel te allen tijde voldoende ingegraven en dus beschermd zou blijven, heeft Eneco aan Jan de Nul gevraagd om de kabel dieper onder de bodem te brengen.

Het gedeelte met de geringere begraafdiepte bevond zich in een zone net voorbij de branding. Hierdoor was het niet mogelijk om de werkzaamheden uit te voeren met gebruikelijke offshore trenchers. Jan De Nul bood Eneco de oplossing door zijn trencher Sunfish aan te passen.

Eneco Luchterduinen

Het windpark Eneco Luchterduinen ligt in het Nederlandse deel van de Noordzee, ongeveer 23 kilometer voor de kust bij Noordwijk. 43 Vestas V112-offshore windturbines hebben een opgesteld vermogen van 129 MW. Vanuit het offshore hoogspanningsstation (OHVS) transporteert een 150 kV-exportkabel van 25 kilometer de stroom naar de kust.

Lees hier het volledige persbericht van Jan de Nul.