Rotterdam,
11
juni
2021
|
11:37
Europe/Amsterdam

Slim energienetwerk voor de Binckhorst

BinckNet illu versie R non 3D op wit_2021.06.11

In de Haagse Binckhorst realiseren ontwikkelaar VORM en Eneco het eerste deel van een datagedreven thermisch smart grid: Eneco BinckNet®. Dankzij een mix van lokale bronnen in combinatie met de kennis uit verbruiksgegevens is het mogelijk om nieuwe en bestaande woningen en zakelijk vastgoed op een duurzamere manier te verwarmen of te koelen. De energie wordt tevens lokaal opgeslagen. Het is een uniek project dat de energietransitie versnelt voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw en een nieuwe stap zet naar een duurzamer Den Haag.

BinckNet: een slim energienetwerk

De Binckhorst wordt vanaf 2024 duurzamer dankzij een slim netwerk voor verwarmen en koelen. De slimheid van het BinckNet zit in het optimaal inzetten van diverse lokale bronnen, afgestemd op de vraag naar warmte en koude vanuit de eindgebruikers. Dankzij de toepassing van de beschikbare verbruiksdata kan dit nog efficiënter. BinckNet groeit flexibel mee in het tempo dat de woningen gebouwd worden en koppelt uiteindelijk de warmtevoorziening van alle gebouwen in deze stadswijk aan elkaar. De warmte die nodig is in het gebied, wordt lokaal opgewekt en opgeslagen door Warmte Koude Opslag (WKO) en warmtepompen. Daarnaast biedt BinckNet de mogelijkheid om toekomstige lokale bronnen aan te sluiten. Ook bestaande woningen, bedrijven en voorzieningen krijgen in de toekomst duurzamere warmte en koude uit BinckNet, zonder dat ingrijpende wijzigingen nodig zijn. Het resultaat is een betaalbare en lokale energievoorziening die zorgt voor een comfortabel binnenklimaat: verwarming in de winter en koeling in de zomer.

Samenwerking VORM en Eneco
Projectontwikkelaar VORM en Eneco starten met drie nieuwbouwprojecten: Binck Blocks, Binck City Park en One Milky Way. Dit is de eerste stap waarin de basis voor het BinckNet® wordt gelegd. De eerste 1.500 woningen krijgen allemaal warmte en koude via BinckNet. Telkens wanneer nieuwe woningen worden opgeleverd, kan BinckNet verder worden uitgebreid. Hans Meurs, Algemeen Directeur van VORM, en Kees-Jan Rameau, lid van Raad van Bestuur bij Eneco, tekenden hiervoor op 10 juni een overeenkomst.

Kees-Jan Rameau: “Het is geweldig dat we samen met VORM op innovatieve wijze nieuwbouw en bestaande bouw in de Binkhorst gaan verwarmen en koelen. Dankzij de slimme en optimale inzet van diverse energiebronnen creëren we een betrouwbare en betaalbare energievoorziening voor de bewoners en bedrijven in de Binckhorst. Met dit nieuwe warmte- en koudenet zet Den Haag een grote stap in de energietransitie en laat zien hoe ook andere steden op een slimme, betrouwbare en betaalbare manier verder kunnen verduurzamen.”

Hans Meurs: “De ambitie van de gemeente Den Haag ten aanzien van klimaatneutraal ontwikkelen, met scherp oog voor betaalbaarheid en comfort, is wat ons bindt. De energie die we er samen, ook met de samenwerkende partners, in hebben gestoken, heeft geleid tot de energetische aardverschuiving waar we vandaag voor tekenen. Een even innovatieve als concrete stap in het versnellen van de energietransitie.”

Start zomer 2021
De realisatie van de drie projecten, en daarmee ook de aanleg van Eneco BinckNet®, starten in de periode augustus tot november 2021. Naar verwachting worden Binck Blocks, Binck City Park en One Milky Way in 2024 op BinckNet aangesloten.