Rotterdam,
03
april
2018
|
15:07
Europe/Amsterdam

Slim asset management onmisbaar voor jubilerend offshore windpark Prinses Amalia

Eneco sluit nieuwe contracten met Siemens Gamesa, ØER Energy, GEV Windpower en MPI Contractors

Samenvatting

Het is ruim 10 jaar geleden dat Eneco’s eerste windpark op zee, het Prinses Amaliawindpark, haar eerste groene stroom begon te produceren. Het park, bestaande uit 60 Vestas V80 turbines met ieder een capaciteit van 2MW, wekt sindsdien jaarlijks ruim 400 GWh op. Mede door het aflopen van de bestaande MEP-subsidie bereikt het park, dat technisch in goede staat verkeert, een fase waarin slim assetmanagement nog belangrijker wordt. Tegen die achtergrond sloot Eneco de afgelopen periode een aantal nieuwe beheer- en onderhoudscontracten af voor het park.

Zo kwam onder meer ØER Energy A/S, dochter van het Noorse NSG Wind, uit de bus als winnaar van een Europese aanbesteding voor het leveren van monteurs gespecialiseerd in het vervangen van hoofdcomponenten. MPI Contractors verzorgt sinds begin dit jaar alle transport en hijsdiensten door inzet van een van hun kraanschepen. Daarnaast zijn er onder meer aanbestedingen geweest voor het bladonderhoud dat door GEV Windpower zal worden uitgevoerd en het leveren van tandwielkasten door Siemens Gamesa. MHI Vestas Offshore Wind – Eneco’s partner in meerdere offshore wind projecten – zal het reguliere preventieve onderhoud blijven uitvoeren de komende 5 jaar.

Arjan Donker, operationeel manager offshore wind bij Eneco: ‘We hebben veel windparken in beheer en een goed gevulde portefeuille van nog te bouwen parken. Daarom is het essentieel om continu te kijken naar betere, slimmere en meer voordelige opties voor het beheer en onderhoud. Dat geldt zeker voor een windpark dat het zonder de financiële steun van subsidie moet doen. We zijn dan ook trots op de nieuwe contracten die we hebben kunnen sluiten waardoor ons park ook de komende jaren financieel gezond kan blijven draaien.’

Het aantrekken van nieuwe partners helpt Eneco om het kostenniveau verder omlaag te brengen. Daarbij moet niet alleen gedacht worden aan een lager prijsniveau voor de dienstverlening, maar ook aan een meer efficiënte onderhoudsplanning. Zo zijn de kosten van vervangingen van hoofdcomponenten voor de komende jaren geminimaliseerd door de duurste schakel, het kraanschip, maximaal mogelijk te benutten. Daardoor kunnen er meerdere vervangingen van hoofdcomponenten zoals tandwielkasten, generatoren en/of bladen in één onderhoudsbeurt gebundeld worden. Ook is er gekozen voor een flexibel planningsmechanisme waarin MPI Contractors ruimte heeft om hun inzet van kraanschepen over meerdere projecten te optimaliseren.

Aanjagers
Eneco is een van aanjagers in de verdere kostendaling van offshore wind, getuige ook het baanbrekend lage bod van een consortium van Eneco, Shell, DGE en Van Oord op de bouw van de offshore windparken Borssele 3 en 4 eind 2016. Slimmer assetmanagement is een belangrijk ingrediënt om het kostenniveau in offshore wind verder te laten dalen. Donker: ‘Dat is ook cruciaal om onze strategie - het versnellen van de overgang naar duurzame energie - waar te kunnen maken’.

Boilerplate

Over het Prinses Amaliawindpark
Op 23 kilometer voor de kust van IJmuiden ligt Prinses Amaliawindpark. Het windpark levert sinds 2008 stroom aan 125.000 huishoudens. Het windpark is het eerste Nederlandse windpark dat in deze waterdiepte, en op deze grote afstand tot de kust "buiten de 12 mijlszone" werd gerealiseerd. Meer informatie over het windpark is te vinden op de projectwebsite.