Rotterdam,
04
maart
2022
|
09:43
Europe/Amsterdam

Reactie Eneco op de situatie in Oekraïne

De verschrikkelijke aanval van Rusland op Oekraïne beheerst ook de energiewereld. We merken dat de situatie veel vragen oproept over het gas dat wij leveren. Vanuit Eneco vinden we het belangrijk om hier uitleg over te geven.

Het gas dat fysiek in Nederland wordt geleverd is van verschillende gasbronnen in verschillende landen afkomstig. Van de totale hoeveelheid gas die door de leidingen stroomt is gemiddeld 15% Russisch gas. Voor onze klanten kopen wij een bepaalde hoeveelheid gas in via directe contracten met gasleveranciers en een gedeelte op de gasmarkt. De herkomst van het gas dat wij op de gasmarkt kopen is niet te achterhalen.

Het overgrote deel (85-90%) van het gas dat Eneco inkoopt via directe contracten wordt ingekocht bij andere gasleveranciers dan Russische. In 2010 hebben wij een langlopend contract afgesloten met Wingas. Dit contract loopt af in 2030. Wingas was destijds een joint venture tussen het Duitse Wintershall en Gazprom. We hebben daarnaast een aantal kortlopende contracten met Gazprom Marketing & Trade, een Gazprom dochter gevestigd in Londen. Deze contracten lopen binnenkort af. We dienen de huidige contracten uit, maar onder deze omstandigheden gaan wij geen nieuwe contracten aan met Russische gasleveranciers.

Afgelopen jaar hebben wij ons One Planet plan gepresenteerd. Het uitfaseren van aardgas is een cruciale stap in het waarmaken van onze klimaatambitie. Dit betekent dat we onze gascentrales gaan ombouwen of sluiten en gaan werken aan het verduurzamen van aardgasgestookte woningen en gebouwen, door woningisolatie, (hybride) warmtepompen en warmtenetten. In huidige situatie zijn onze plannen alleen maar urgenter geworden.