TILBURG,
13
januari
2016
|
11:39
Europe/Amsterdam

Productieproces Fujifilm draait sinds 1 januari volledig op windenergie

Samenvatting

Het productieproces van Fujifilm, producent van fotopapier en offsetplaten, draait sinds 1 januari van dit jaar volledig op windenergie. Dat maken Fujifilm en Eneco, dat de windenergie levert, vandaag bekend. Fujifilm heeft voor haar bedrijfsvoering jaarlijks zo’n 100 gigawattuur aan elektriciteit nodig, vergelijkbaar met het gemiddelde stroomverbruik van ongeveer 30.000 huishoudens. De groene stroom wordt geproduceerd door windmolens in Nederland en België. 

Sinds 2011 krijgt Fujifilm rechtstreeks groene stroom geleverd van vijf Eneco-windmolens op het eigen terrein in Tilburg, waarmee voorzien wordt in 20 procent van haar elektriciteitsbehoefte. Vanuit de wens om haar gehele bedrijfsvoering CO2-neutraal te maken is het bedrijf al langere tijd in gesprek met Eneco over verdere verduurzaming. Dat heeft geresulteerd in een nieuwe overeenkomst, waarmee de Tilburgse producent sinds begin dit jaar ook alle opgewekte stroom van de vijf windmolens van het bestaande Eneco-windpark Anna Vosdijkpolder in Tholen afneemt.

Goede balans
Peter Struik, president-directeur van Fujifilm (links op de foto): ‘We zijn er erg trots op dat we samen met Eneco deze stap kunnen zetten. Duurzaamheid is van groot belang voor een gezonde toekomst van Fujifilm. Wij streven naar een goede balans tussen een duurzame bedrijfsvoering en de economische haalbaarheid hiervan. Samen met Eneco hebben we hier mooie oplossingen voor gevonden.’

Marc van der Linden, lid van de Raad van Bestuur van Eneco Groep: ‘Dit is een belangrijke volgende mijlpaal in onze jarenlange duurzame samenwerking met Fujifilm. Vanuit een sterke gedeelde visie: energie moet duurzaam en bij voorkeur zo lokaal mogelijk opgewekt worden. Niet toevallig vindt deze samenwerking plaats in Noord-Brabant, een provincie die zich steeds vaker en prominenter laat zien op het gebied van duurzame energie en -technologie.’

Biostoom  
Beide bedrijven verkennen ook andere duurzame en innovatieve opties voor de Brabantse activiteiten van Fujifilm. Zo wordt onderzocht of Fujifilm samen met een naburig bedrijf haar warmtevoorziening kan verduurzamen door het gasverbruik te vervangen door stoom. De stoom wordt dan geleverd door een nieuw te bouwen biostoominstallatie, dat biomassa gebruikt als brandstof.