Rotterdam,
31
mei
2021
|
11:52
Europe/Amsterdam

Oude windmolens worden spoorliggers

download
Oude windmolens Eneco worden spoorliggers

De vijf windmolens van Eneco, die langs de A15 aan het Hartelkanaal in Rotterdam dienst deden, krijgen een nieuw bestaan. De Nordex N80 turbines worden uit elkaar gehaald. Delen van de windmolens worden ingezet als reserveonderdelen in bestaande windmolens. De overige delen worden zoveel mogelijk verwerkt tot nieuwe grondstoffen voor producten zoals spoorliggers waarmee nieuwe spoorrails aan kunnen worden gelegd. Hiermee gaat Eneco, samen met Business in Wind en andere leveranciers weer een stap verder in het recyclen van de windmolens.

Recyclen
In het recyclingproces van de windmolens zijn stappen gemaakt om de materialen nog duurzamer te verwerken. Via Business in Wind worden delen als reserveonderdelen gebruikt in bestaande windmolens over heel de wereld. Andere onderdelen worden uit elkaar gehaald en van elkaar gescheiden door Jansen Recycling Group. De reststroom wordt vervolgens weer door Circulair Reycling Company verwerkt tot grondstoffen voor nieuwe producten zoals spoorliggers. Het materiaal dat overblijft van de wieken wordt via een chemisch proces verwerkt tot pyro-olie, dat als grondstof voor nieuwe plastics gebruikt wordt.

Ontmanteling windmolens vanaf het water
Omdat het windpark via het land slecht bereikbaar is, heeft Eneco het project uitbesteed aan Business in Wind. Zij verzorgden de ontmanteling van het park volledig via het water. Van het afhijsen van de wieken met een hijskraan tot het afvoeren van de onderdelen per schip. Zij kregen hulp van Koppejan Wind Service voor demontage van de turbines, HEBO Maritiemservice BV die met een duwboot, sleepboot en Hebolift het ponton op de juiste positie brengen. BKV Kraanverhuur zorgde voor de benodigde kraan. Dit is de eerste keer in Nederland dat Eneco op deze schaal samen met Business in Wind een windpark volledig vanaf het water ontmantelt.

Windpark Hartelkanaal
Windpark Hartelkanaal bestond in 2003 uit negen windmolens waarvan er vier al weggehaald zijn in 2016. De resterende vijf windturbines zijn nu ook verwijderd. Op dit moment zijn er geen plannen voor vervanging van het windpark.