Rotterdam,
22
december
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

Nieuw samenwerkingsverband voor gaslevering naar Nederland

 In het perspectief van de slinkende binnenlandse gasvoorraden zijn energiebedrijf Eneco Holding N.V. en aardgasbedrijf WINGAS GmbH & Co. KG een samenwerkingsverband aangegaan om de leveringszekerheid van gas voor Eneco verder te verbeteren. WINGAS zal vanaf 2012 jaarlijks tot een miljard kubieke meter aardgas leveren aan Eneco. Een langetermijnleveringsovereenkomst daarvoor werd ondertekend op het Rotterdamse hoofdkantoor van Eneco, een van de grootste energiebedrijven van Nederland.

Ongebruikelijk

“De leveringsovereenkomst tussen WINGAS en Eneco loopt tot 2030. Het aangaan van een verbintenis voor een zodanig lange termijn is op de huidige aardgasmarkt ongebruikelijk. We zijn er echter van overtuigd dat, met WINGAS als betrouwbare partner en één van de belangrijkste leveranciers, onze inkoopportefeuille ook in de toekomst sluitend zal zijn”, aldus Kees-Jan Rameau, bestuurslid van Eneco Holding N.V. bij de ondertekening van de overeenkomst. “Daarnaast beschikken wij met deze overeenkomst over aardgas om onze klanten steeds van voldoende gas te voorzien, om onze marktpositie verder uit te breiden en om onze gascentrales te bevoorraden”. Eneco gebruikt jaarlijks circa zeven miljard kubieke meter aardgas voor de levering aan haar klanten en voor gebruik in haar elektriciteitscentrales. Behalve in Nederland ontplooit het bedrijf ook activiteiten in België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Belang van leveringszekerheid

“De ondertekening van dit contract geeft weer hoe belangrijk de leveringszekerheid van aardgas is, ook in de huidige situatie op de gasmarkt. Wij hebben een voor beide partijen attractief contract kunnen uitonderhandelen, lichtte de bestuursvoorzitter van WINGAS, Dr. Gerhard König, toe. “Met deze verstrekkende leveringsovereenkomst zet WINGAS de koers naar succes in Europa voort. WINGAS is momenteel een van de grootste leveranciers van aardgas op de eigen Duitse markt en levert tevens aardgas aan Frankrijk, Denemarken, Oostenrijk en Tsjechië en boekt vooral succes in het Verenigd Koninkrijk en België. WINGAS heeft reeds een 15% aandeel op de industriële markt in België en begint nu met levering aan de eerste bedrijven in het reseller segment. In het Verenigd Koninkrijk richt het bedrijf zich op de industriële en zakelijke markt en heeft het meer dan 60 toonaangevende klanten in de chemische, farmaceutische, papier- en glasindustrie.

Nederland als gasrotonde

"We willen onze groei in Europa voortzetten en Nederland speelt een sleutelrol in onze groeistrategie”, zei König in zijn toelichting op de toekomstige richting van het bedrijf. “Dit samenwerkingsverband met een van de grootste Nederlandse energieleveranciers biedt een goede basis om deze strategie waar te maken”, sprak de bestuursvoorzitter van WINGAS overtuigd. De totale afzet van aardgas van deze joint venture tussen Duitsland’s grootste producent van ruwe olie en aardgas Wintershall, dochtermaatschappij van BASF, en het Russische OAO Gazprom bedroeg in 2009 30 miljard kubieke meter. Ook Eneco bestuurslid Kees-Jan Rameau heeft het volste vertrouwen in de samenwerkingsovereenkomst tussen zijn bedrijf en WINGAS. “De overheid wil Nederland de gasrotonde van Noordwest Europa maken. Door de samenwerking met WINGAS beschikt Eneco over een aanvoer van aardgas die deze doelstelling ondersteunt.”