Noordzee,
18
februari
2015
|
16:30
Europe/Amsterdam

Hart van nieuw Nederlands windmolenpark op zee geplaatst

Transformatorstation van Eneco Luchterduinen

Samenvatting

Vanochtend rond 09.30 uur is midden op zee het OHVS (Offshore High Voltage Station) geplaatst voor het nieuwe Nederlandse windmolenpark op zee, Eneco Luchterduinen. Het wordt met een capaciteit van 129 Megawatt het grootste in de Nederlandse Noordzee. Voor de spectaculaire operatie werd het hefschip Rambiz van het Belgische Scaldis ingezet. Deze drijvende kraan pikte met zijn hijsarmen van 80 meter het station gisteren in IJmuiden op.

Het OHVS weegt evenveel als 4 Boeing 747’s (bijna 900 ton) en telt vier verdiepingen. Het gevaarte is zo’n 24 meter lang, 23 meter breed en 16 meter hoog en zit vol met transformatoren en schakelapparatuur. Ook zijn er onder andere computers voor beveiliging en besturing; een noodstroomvoorziening en een airconditioningsysteem aanwezig. In geval van nood is er voor onderhoudsmedewerkers slaapgelegenheid en zijn er noodrantsoenen. Het transformatorstation verzamelt de stroom die straks door de 43 windmolens wordt opgewekt; transformeert het van 33kV naar 150kV en is het vertrekpunt van de ruim 25 kilometer lange stroomkabel die de stroom naar het vasteland transporteert.

Van Oord
De hoofdaannemer van windpark Eneco Luchterduinen is Van Oord. Zij heeft voor het ontwerp, bouw en installatie van het OHVS het consortium FICG gecontracteerd dat bestaat uit een samenwerking van Cofely Fabricom, Iemants en CG waarin Cofely Fabricom de lead heeft. Het overall ontwerp, design en de assemblage gebeurde door Cofely Fabricom in Hoboken bij Antwerpen. Iemants uit het Belgische Arendonk is verantwoordelijk voor het staalontwerp en de fabricage van het staalwerk voor het platform. CG deed het ontwerp, de levering en de installatie van de hoogspanningsonderdelen.

Planning
De realisatie van windpark Eneco Luchterduinen is in volle gang. Afgelopen herfst zijn de 44 funderingspalen geplaatst. Vanaf april zullen ook de 43 windmolens van Vestas door Van Oord worden geplaatst. Eind 2015 is windpark Eneco Luchterduinen operationeel en wekt het groene stroom op voor bijna 150.000 huishoudens. Het windpark is een gezamenlijk project van het Japanse Mitsubishi Corporation en Eneco Groep.