Rotterdam,
31
mei
2018
|
14:24
Europe/Amsterdam

Grootste batterij van Europa klaar voor rol op energiemarkt

Samenvatting

De grootste batterij van Europa, EnspireME, is klaar om reservecapaciteit te leveren aan het Europese elektriciteitsnet. De batterij bevindt zich in het Noord-Duitse Jardelund en werd in ongeveer 8 maanden gebouwd. Vandaag werd het batterijproject officieel geopend door de gezamenlijke eigenaren Eneco en Mitsubishi Corporation. 

EnspireME heeft een vermogen van 48 MW en bevat zo’n 10.000 lithium-ion accu’s, genoeg om de stroom van ruim 5.300 Duitse huishoudens één etmaal op te slaan. In eerste instantie wordt de batterij ingezet op de primaire reserve markt. Op deze markt kopen Europese netbeheerders reservecapaciteit in die ze nodig hebben om de noodzakelijke 50 Hertz frequentie op het elektriciteitsnet te garanderen. De batterij kan deze rol als primaire reserve overnemen van kolen- en gascentrales en draagt daarmee bij aan de verdere verduurzaming van het energiesysteem. De batterij biedt vanaf deze week mee op de wekelijkse veiling van primair reservevermogen.

Onderzoek opslag lokale windenergie
Eneco en Mitsubishi Corporation onderzoeken ook hoe lokale windparken aangesloten kunnen worden op de batterij, gesteund door de Duitse federale staat Sleeswijk-Holstein. Als er sprake is van overproductie door lokale windparken of een overbelasting van het elektriciteitsnet, kan de windenergie tijdelijk in een deel van de batterij worden opgeslagen. Daarmee kan voorkomen worden dat een eigenaar zijn windmolens uit moet schakelen op verzoek van de lokale netbeheerder.

Opening
De batterij werd vandaag officieel geopend in aanwezigheid van onder meer de minister van Milieu van Sleeswijk-Holstein, dr. Robert Habeck en de burgemeester van Jardelund, Gudrun Lemke. Tijdens de opening werd ook de uitslag van de namenwedstrijd bekend gemaakt. Inwoners van Jardelund en Böxlund mochten suggesties voor de naam van de batterij insturen. De inzending van de 7-jarige Martha Clausen, Speicher Energie aus der Natur, of SEnNa, kwam daarbij als winnaar uit de bus.

Steun
Het batterijproject is mede tot stand gekomen dankzij steun van de stichting Norddeutsche EnergieWende (NEW 4.0), SINTEG Smart Energy Showcases en het Landesprogramm Wirtschaft. Ten behoeve van dit initiatief wordt een studie gedaan naar de compensatie van blindstroom.

Over EnspireME/SEnNa

  • Vermogen: 48 MW
  • Opslagvermogen: >50 MWh
  • Type batterijen: lithium-ion
  • Installateur: NEC Energy Solutions
  • Afmetingen totaal: 100 X 30 meter
  • Afmetingen loods: 70 x 12 meter
Bekijk EnspireME drone footage
EnspireME drone footage