Rotterdam,
27
augustus
2014
|
14:13
Europe/Amsterdam

Conferentie sluit Europees duurzaamheidsproject STACCATO af

Europees demonstratieproject leidt tot forse energiebesparing in 2000 woningen en gebouwen in Amsterdam, Budapest en Sofia.

Samenvatting

Onder de projectnaam STACCATO hebben 22 partners in de hoofdsteden van Nederland, Hongarije en Bulgarije in totaal ruim 2000 woningen en gebouwen grondig verbeterd qua energieprestatie. STACCATO is een door de Europese Commissie geïnitieerd en gefinancierd project.

Ter afsluiting van het project STACCATO wordt op 2 en 3 oktober 2014 in Budapest (Hongarije) een internationale conferentie gehouden. Het doel van deze bijeenkomst is de resultaten en ´lessons learned´ te presenteren aan een brede doelgroep van overheden, onderzoekers, bouwers, projectontwikkelaars, architecten, vastgoedbeslissers. Een belangrijk thema dat aan bod zal komen is de integratie van hernieuwbare energiebronnen in warmte distributiesystemen en modernisering van warmtedistributienetten. 

Bent u benieuwd naar de uitkomsten van STACCATO en wat dit project aan kennis heeft opgeleverd? Klik dan hier en u vindt alle informatie over het project, het programma van de conferentie en de mogelijkheid om aan te melden. Deelname aan de conferentie is kosteloos. Reis - en verblijfkosten zijn niet inbegrepen.

Het STACCATO project
In de stadsdelen Amsterdam-Noord, Óbuda (Budapest) en Oborishte (Sofia) zijn binnen dit project in de afgelopen jaren diverse duurzame energieconcepten toegepast om woningen en gebouwen te verbeteren, zodat het energieverbruik aanmerkelijk kon dalen. Daarmee is duidelijk gemaakt dat de implementatie van duurzame maatregelen in gebouwde omgeving door marktpartijen zeer goed mogelijk is, ook qua besluitvormingstrajecten en financiële benadering.

Amsterdam-Noord
In Amsterdam-Noord betreft het de revitalisering van 1176 woningen in Het Breed, basisschool De Vijf Sterren (Amstelmeerschool), De Bongerdschool, een sporthal en plaatsing van zonnepanelen op utiliteitsgebouwen en woningblokken. Dit is gerealiseerd in samenwerking tussen de onderzoek- en adviesbureaus Ecofys en IVAM, Woningstichtingen Eigen Haard en Ymere en energiebedrijf Eneco. De doorgevoerde verbeteringen zijn verregaande isolatie, warmtepompen, zonnecollectoren en zonnepanelen.