Amsterdam,
10
december
2013
|
23:01
Europe/Amsterdam

Grote rol voor Eneco

Eén van de grootste Europese renovatieprojecten Het Breed viert eerste oplevering

Samenvatting

De renovatie van Het Breed in Amsterdam-Noord is in volle gang. De 1176 woningen van dit bijzondere complex zijn na de renovatie comfortabeler, veiliger en energiezuiniger. De samenwerkende partijen - de woningcorporaties Ymere en Eigen Haard, het stadsdeel Amsterdam-Noord en energiebedrijf Eneco - vieren vandaag met bewoners de oplevering van het eerste blok woningen. De aanwezigheid van de architect van het complex, Frans van Gool, maakt dit evenement extra feestelijk.

Feest Het Breed met architect Van Gool


De renovatie van de woningen is in februari van dit jaar, na jarenlange voorbereiding, gestart. Bij de renovatie van Het Breed staan duurzaamheid, veiligheid en comfort centraal. Het doel is het energieverbruik van de woningen te verminderen.  Dat betekent minder woonlasten en 50 procent minder CO2-uitstoot.

Veiligheid en comfort
Door de entreehuisjes zijn de twee 'galerijen of bovenstraten', die met overdekte tunnels met elkaar verbonden zijn, straks alleen toegankelijk voor bewoners. Dat leidt tot minder overlast, vervuiling en lawaai.  Eigen Haard en Ymere investeren daarnaast volop in de isolatie van de woningen en de vernieuwing van de ventilatie. De liften zijn vervangen en het hele complex krijgt een schilderbeurt.

Kilometers leidingen, duizenden radiatoren en gigantische zonnecollectoren
De bestaande warmtapwatervoorziening en verwarmingsinstallatie zijn door Eneco vervangen door een duurzaam energiesysteem. Op een deel van de daken staan nu zonnecollectoren met een totale oppervlakte van ca. 1.200 m2 voor warm tapwater.  Eneco heeft ook bijna 1000 zonnepanelen op de daken geplaatst. Na het afronden van de renovatie heeft het energiebedrijf in Het Breed voor in totaal 155 kilometer aan nieuwe leidingen aangelegd. Eigen Haard en Ymere vervangen in dit project 5000 radiatoren.

Samen met bewoners vóór bewoners
Het feest is een prachtig voorbeeld van hoe organisaties samen met bewoners een feest tot stand brengen. Speciaal voor het opleveringsfeest is een lied geschreven door en voor bewoners. De bewoners verzorgen de catering deels zelf.  Special guest, architect Frans van Gool, krijgt het eerste exemplaar van het boekje ‘De bomen op Het Breed’. Daarnaast gaat de film ‘Heerlijk anoniem. Wonen in Het Plan Van Gool’ in première. Bewoners van Het Breed krijgen dit boekje en een DVD van de film gratis. Dit wordt mogelijk gemaakt door Stadsdeel Amsterdam-Noord.

Bijzondere loopbrug weer in originele kleur
Het Breed, ook bekend als Het Plan Van Gool, neemt een vooraanstaande plaats in bij de moderne naoorlogse woning- en stedenbouw. Kenmerkend  zijn de lage bebouwing met elf afzonderlijke woongebouwen en vier ketelhuizen, de strikte vormgeving van de gebouwen, de bijzondere glasgevels, de grote, goed ontsloten en gevarieerd aangelegde buitenruimte en de twee doorlopende en door negen tunnels verbonden hoogstraten. De bruggen worden in de oorspronkelijke, felle kleuren geverfd.

Voorbeeldproject
Het Breed in Amsterdam-Noord is een voorbeeldproject van het Europese Staccato-project, onderdeel van het Concerto-programma van de EU. De Staccato-projecten laten zien wat er nodig is om woongebouwen duurzaam te renoveren. Behalve in Amsterdam zijn er Staccato-projecten in het Hongaarse Budapest en het Bulgaarse Sofia.