Rotterdam,
22
juni
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

Eneco wint rechtszaak

Het Gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag 22 juni uitspraak gedaan in de procedure die door Eneco (samen met Essent en Delta) is aangespannen tegen de gedwongen splitsing van de energiebedrijven door de Nederlandse Staat. De uitspraak luidt dat het in strijd is met het Europees recht en er geen “dwingende redenen van algemeen belang zijn” om de energiebedrijven te verplichten om de netwerkgroep te splitsen van het productie- en leveringsbedrijf. Dit betekent dat deze bepalingen in de wet onverbindend zijn. Daarmee is gedwongen splitsing van de baan. Het Ministerie van Economische Zaken heeft aangekondigd tegen deze uitspraak in cassatie te gaan bij de Hoge Raad, maar het is onwaarschijnlijk dat daar voor 1 januari uitspraak wordt gedaan.

Eneco is zeer verheugd over de uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag. Deze uitspraak komt tegemoet aan ons gevoel van rechtvaardigheid en sluit aan bij onze visie dat een duurzame en betrouwbare energievoorziening goed gewaarborgd is bij een geïntegreerd bedrijf. Het gerechtshof heeft ons nu in het gelijk gesteld. Daarmee gaat de splitsing per 1 januari niet door.

De optie om ook op langere termijn een geïntegreerd bedrijf te blijven wordt nu serieus overwogen. Het is goed dat het bestuur van de onderneming deze afweging nu volledig vanuit bedrijfsbelang kan maken. Met deze uitspraak hoeft ook de aanwijzing van de Minister van Economische Zaken die het bedrijf verplicht tot versterking van het eigen vermogen van de netwerkgroep en het stellen van garanties niet te worden uitgevoerd. Een gevolg is dat de geplande roadshow voor de hybride lening is geannuleerd.