Delft / Rotterdam,
29
juni
2015
|
09:00
Europe/Amsterdam

Eneco neemt belang in Delftse start-up Peeeks

Intelligent systeem om opwek en verbruik van groene stroom te optimaliseren

Samenvatting

Duurzame energie-opwekkers als zon en wind kunnen door hun relatief grote onvoorspelbaarheid zorgen voor overschotten en tekorten op het elektriciteitsnet. Start-up Peeeks heeft een systeem ontworpen dat bijdraagt aan de oplossing van dit probleem door aan de gebruikerskant -volautomatisch en intelligent- apparatuur aan of uit te schakelen. Immers, veel processen kunnen zonder nadelige effecten kort uitgesteld of vervroegd worden.

Door deze processen beter af te stemmen op de actuele stroomprijs kan Peeeks apparaten efficiënter inzetten op de energiemarkt. Dit levert bedrijven die hun pomp-, koel- en verwarmingsinstallaties hier op afstemmen een besparing op die kan oplopen tot 40 procent van hun energiekosten. Voor Eneco is het interessant om op deze manier de voorspelbaarheid van het stroomverbruik van klanten te vergroten. Het bedrijf kan hierdoor goedkoper inkopen op de energiemarkten en zijn klanten helpen te besparen.

In korte tijd ontwikkelde Peeeks het systeem dat real-time de actuele energieprijzen monitort én kan besluiten of en hoe lang apparatuur verantwoord aan of uit kan worden gezet. Het systeem is inmiddels met positief gevolg in de praktijk getest. Door de investering van Eneco kan Peeeks dit systeem nu verder uitbouwen en vermarkten en zo het Nederlandse elektriciteitsnet beter voorbereiden op de energietransitie. "Naast een financiële injectie krijgen we nu ook toegang tot het netwerk en de expertise van Eneco. Dat biedt ons een enorme meerwaarde", aldus David Beijer van Peeeks.

De investering is mede tot stand gebracht door de Venture Generator: een accelerator die de samenwerking tussen corporates en start-ups faciliteert en daarbij zorgt dat deze partijen optimaal kunnen profiteren van elkaars unieke eigenschappen. "Wij zien een grote toegevoegde waarde in het samenbrengen van de hoge innovatiesnelheid van startups met de markttoegang en groeikracht van corporates", aldus Job Nijs van de Venture Generator.

Het team achter Peeeks bestaat uit mensen die eerder verantwoordelijk waren voor de start-up Epyon, de ontwikkelaar van snelladers voor elektrische auto's die in 2011 werd overgenomen door ABB (NYSE:ABB). Peeeks is gevestigd in YES!Delft, de Delftse incubator gelieerd aan onder andere de TU-Delft. Peeeks is de tweede in Yes!Delft gevestigde start-up waar Eneco in participeert. Eerder nam het duurzame energiebedrijf een belang in Nerdalize. Samen met hen werd in maart de eerste pilot met serververwarming gestart bij vijf huishoudens.