Rotterdam,
05
januari
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

Eneco krijgt groen licht om windpark voor de kust van Engeland te ontwikkelen

 De Crown Estate in Engeland heeft Eneco de exclusieve rechten toegekend om een offshore windproject te ontwikkelen voor de kust van Dorset en Hampshire.  Dit is één van de 9 zones die in Engeland onlangs aangewezen zijn voor het realiseren van offshore windparken. Het Eneco windpark zal gebouwd worden in Zone 7, ten westen van het Isle of Wight. Het project moet bijdragen aan de doelstelling van de Crown Estate om voor 2020 tot 32 GW offshore windenergie te kunnen leveren.

Eneco schat in dat het te realiseren windpark 30% van de zone zal beslaan. Het park is goed voor een totale elektriciteitsopwekking van ongeveer 900 MW. Het uiteindelijke ontwerp, de layout en de maximale capaciteit zullen worden bepaald in overleg met alle betrokken partijen, het publiek, lokale overheden en gemeentes en milieugroeperingen. De verwachting is dat het windpark in 2016 volledig in bedrijf zal zijn.

Als eigenaar en beheerder van 28 windparken, inclusief het 120 MW Prinses Amaliawindpark voor de kust van IJmuiden en Tullo Wind Farm in Schotland, heeft Eneco ruime ervaring in de duurzame energiesector.

Roger Bright, directeur van de Crown Estate die de rechten aan Eneco toekende: “Ik ben verheugd dat we kunnen melden dat Eneco de rechten heeft gekregen om zone 7 in onze Round 3 Toekenning in off shore wind te gaan ontwikkelen. De totaal 32 GW die de verschillende partijen hebben ingebracht in deze derde ronde van concessietoekenning zorgen in 2020 voor een kwart van UK’s elektriciteitsbehoefte. De UK krijgt daarmee een zekere elektriciteitsvoorziening met lage CO2 belasting”.

Kees-Jan Rameau, lid van de Raad van Bestuur van Eneco: “Eneco is blij met de toekenning van de vergunning door de Crown Estate. Wij voeren een duurzame strategie die aansluit bij de energiedoelstellingen van de Engelse overheid. Het Eneco Wind Park zal het zuidelijk kustgebied van de UK voorzien van lokaal opgewekte, schone energie en bijdragen aan de nationale CO2-reductie doelstellingen”.

Jeroen de Haas, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Eneco: “Met 28 succesvol draaiende windparken in beheer, waaronder het Prinses Amaliawindpark, heeft Eneco de expertise in huis om een project van dit formaat te realiseren. We verheugen ons op de gesprekken met onze partners waarin het ontwerp en het uiteindelijke vermogen van het Eneco Wind park bepaald zullen worden”.