Rotterdam,
08
december
2022
|
09:36
Europe/Amsterdam

Eneco investeert in Fusebox om vraag en aanbod in evenwicht te brengen

Eneco en PKO VC investeren in Fusebox, een pionier op het gebied van software waarmee de vraag naar energie wordt beïnvloed. Fusebox heeft €2,5 miljoen startkapitaal aangetrokken in een financieringsronde met Eneco als grootste investeerder.

Fusebox is een Ests bedrijf gericht op groene technologie en heeft als missie het faciliteren van een duurzame en betaalbare energietransitie. De kernactiviteit is het leveren van aanvullende diensten zoals volledig geautomatiseerde Software as a Service (SaaS) waarmee de energievraag van zakelijke klanten wordt beïnvloed. Met de toename van weersafhankelijke zonne- en windenergie wordt het in evenwicht brengen van de vraag en de opwekking van energie steeds belangrijker. Middels de actieve besturing van elektrische apparaten en energie-opslagsystemen bij zakelijke klanten ondersteunt de software van Fusebox het creëren van flexibiliteit op het elektriciteitsnet. De software van Fusebox helpt om hoge prijzen tijdens piekuren te vermijden, hun CO2 uitstoot te verlagen en passief inkomen te genereren door hun ‘flexibiliteit’ aan te bieden aan het net.

De software is al in gebruik op verschillende plekken en voor diverse toepassingen zoals batterijen, bedrijventerreinen, koelhuizen, EV-laders, kantoorgebouwen, waterzuiveringsinstallaties, verwarmingssystemen en hernieuwbare energiebronnen. Fusebox is reeds actief in Estland, Letland en Finland en wil de Scandinavische markt gaan betreden.

"We zijn erg trots op onze recente investering in Fusebox,” aldus Robert Blom, Investment Director bij Eneco Ventures. “We zijn onder de indruk van wat dit bedrijf heeft gepresteerd en willen ze graag helpen bij het betreden van Eneco’s kernmarkten. Het beïnvloeden van de vraag is een belangrijk hulpmiddel om te voorkomen dat het net dichtslibt en ruimte te maken voor de overstap naar duurzaam geproduceerde energie. Dat betekent dat Fusebox zal bijdragen aan het behalen van de doelen die deel uitmaken van de ambitie in ons One Planet plan om uiterlijk in 2035 klimaatneutraal te zijn.”

“We zijn zeer verheugd om Eneco aan boord te hebben aangezien de missie en de visie van onze bedrijven ten aanzien van een groenere toekomst overeen komen,” stelt Tarvo Õng, oprichter en CEO van Fusebox. “Het plan is om de investering en de nieuwe samenwerkingsmogelijkheden te gebruiken om ons team te laten groeien en om de West-Europese markt te betreden als een white label SaaS-oplossing.”