Rotterdam,
26
februari
2016
|
11:53
Europe/Amsterdam

Eneco: energiebesparing is onmisbaar

marcvanderlinden
Marc van der Linden
Lid Raad van bestuur Eneco
Samenvatting

Energiebesparing is een belangrijk onderdeel van het Energie Akkoord. Alle partijen, ook de energiebedrijven, zetten zich in voor de ambitieuze besparingsdoelen: 1,5% efficiencyverbetering per jaar en 100 PJ besparing in 2020. Marc van der Linden, lid van de Raad van Bestuur van Eneco Groep vertelt waarom Eneco dit belangrijk vindt.

‘Nederland staat binnen Europa laag op de lijstjes als het gaat om duurzaamheid. Eneco vindt dat geen goede zaak. We hebben de uitgesproken ambitie om veel duurzamer met energie om te gaan en te klimmen op de ranglijsten.’

Hij vervolgt: ’Het Energieakkoord is belangrijk voor ons omdat het een breed gedragen akkoord is. Voor het eerst trekken de sector, NGO’s en de overheid samen op om Nederland duurzamer te maken. Verder geeft het Energieakkoord ons investeringszekerheid tot 2023. Voorheen hadden we last van een zig-zag-beleid vanuit de overheid. Door het Energieakkoord is dat nu verleden tijd en is er een duidelijke marsroute uitgezet.’

Waarom ondersteunt Eneco deze campagne?

Marc van der Linden: ‘Energiebesparing is een onmisbare factor bij het oplossen van het klimaatvraagstuk. Daarom staan we volledig achter de energiebesparingscampagne. We vinden het heel positief dat de sector zich door deze campagne laat horen.

De timing is ook goed gekozen. Door de innovatieve technologieën die momenteel beschikbaar zijn, is energiebesparing door consumenten gemakkelijker te realiseren. Inmiddels hangt Toon, de slimme thermostaat van Eneco, bij 225.000 Nederlandse huishoudens aan de muur. Toon geeft de klant inzicht in het eigen energieverbruik en -kosten. En dat triggert hen om zuiniger met energie om te gaan; uit onderzoek blijkt dat Toon klanten gemiddeld 10% energie besparen.

Overigens ook financieel. Energiebesparing heeft dus ook een ander positief effect. Energiebesparing zorgt voor meer efficiency in onze economie. We maken immers zo minder (energie-)kosten bij hetzelfde economisch resultaat.’

Welke rol speelt Eneco bij de verduurzaming van Nederland?

‘Eneco’s missie is al jarenlang ‘duurzame energie voor iedereen’. We zijn dan ook koploper als het gaat om duurzaamheid in ons land.

Toon past in de strategie van Eneco, waarbij we een verschuiving maken van levering van energie naar het leveren van energiediensten. Zo helpen we consumenten meer regie te nemen over het eigen energiegebruik en energieproductie. We spelen op dit moment een prominente rol in de verduurzaming van de energievoorziening en willen die koppositie graag behouden. Om zo ons land zo snel mogelijk duurzaam te maken’, aldus Marc van der Linden.

Dit interview is eerder verschenen op energie-nederland.

.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.