Rotterdam,
07
januari
2011
|
00:00
Europe/Amsterdam

Eneco en GasTerra sluiten langjarig gasleveringscontract

GasTerra en Eneco hebben vandaag bekendgemaakt dat ze een overeenkomst hebben gesloten voor langjarige levering van aardgas aan het Rotterdamse energiebedrijf. Eneco vergroot hiermee de zekerheid dat het ook op langere termijn haar klanten optimaal kan bedienen.

GasTerra zal het aardgas leveren via de virtuele handelsplaats TTF.De laatste jaren was het gebruikelijk op de Nederlandse aardgasmarkt dat alleen kortlopende contracten werden gesloten. Eneco wijkt hier bewust vanaf door ook voor langdurige verbintenissen te kiezen.Met dit contract geeft Eneco nadere invulling aan haar gasstrategie, waarbij zekerstelling van voldoende gas uit diverse bronnen voor haar klanten en centrales op langere termijn een belangrijk punt is. Het gas wordt ook ingezet als transitiebrandstof in de verduurzamingsstrategie van Eneco.

Kees-Jan Rameau, lid van de Raad van Bestuur van Eneco, is zeer tevreden dat Eneco ook bij GasTerra gaslevering voor vele jaren heeft vastgelegd: ‘De gegarandeerde levering door GasTerra met Nederlands gas is voor ons een belangrijk onderdeel van de gasportfolio om al onze klanten te kunnen bedienen, onze gascentrales te laten draaien en onze marktpositie verder uit te breiden. Het geeft ons de zekerheid dat we onze duurzame strategie krachtig kunnen doorzetten, waarbij gascentrales als back-up voor windenergie gebruikt worden.’Voor GasTerra past deze overeenkomst in het streven het productaanbod op de geliberaliseerde aardgasmarkt verder te variëren. De afgelopen jaren heeft de TTF zich mede dankzij GasTerra stormachtig kunnen ontwikkelen. Het voordeel voor Eneco van het langetermijncontract zit vooral in de combinatie van levering op de TTF en een langdurige verbintenis met een betrouwbare leverancier.Jacob Kielman, commercieel directeur van GasTerra, ziet de overeenkomst als een bevestiging van zijn overtuiging dat ook op de binnenlandse markt ruimte blijft voor langetermijnovereenkomsten. ‘Naast prijsniveau en flexibiliteit is leveringszekerheid van cruciaal belang voor energiebedrijven. GasTerra kan die zekerheid bieden dankzij het feit dat de voorraad in het Groningen-veld nog voor decennia toereikend is om klanten in binnen- en buitenland van gas te voorzien.’