Rotterdam,
14
december
2021
|
09:00
Europe/Amsterdam

Eneco blijft duurzaamste stroomleverancier van de grote energiebedrijven

Ieder jaar onderzoeken Wise, Natuur & Milieu en de Consumentenbond de duurzaamheid van alle stroomleveranciers in Nederland. Op 14 december 2021 is het nieuwste rapport gepubliceerd en Eneco scoort op de ranking voor de consumentenmarkt een 9.0. Daarmee blijft Eneco de meest duurzame stroomleverancier van de grote energiebedrijven.

De score van een 9.0 in het onderzoek vormt een bevestiging van de ingeslagen koers van Eneco om vanaf 2035 samen met de klanten klimaatneutraal te zijn. Hiervoor wordt voortdurend ingezet op het verduurzamen van de energie. Onder meer met de ontwikkeling van verschillende nieuwe wind- en zonneparken investeert Eneco in meer duurzame opwek. Op deze manier kunnen alle particuliere klanten bij Eneco rekenen op groene energie.

Zakelijke markt
Verduurzaming van de energie voor zakelijke klanten is ook zeer relevant om de energietransitie te versnellen. In het rapport scoort Eneco op de zakelijke markt een 5.5, dat is een ruim punt meer in vergelijking met vorig jaar. De verduurzaming van de zakelijke markt vergt meer tijd gezien de grote omvang van deze markt en omdat een deel van de zakelijke markt nog de voorkeur geeft aan grijze stroom. Stapsgewijs werken wij naar het doel om alle zakelijke klanten uiterlijk in 2030 alleen nog groene stroom te leveren en te stoppen met de verkoop van grijze stroom.

Duurzaamheidsranking
Met de publicatie van de ranking van stroomleveranciers creëren de NGO’s transparantie in hoe duurzaam energiebedrijven zijn. In de methodiek kennen zij echter relatief weinig gewicht toe aan investeringen in duurzame opwekcapaciteit. Hierdoor is het mogelijk dat leveranciers de maximale score van een tien behalen en bovenaan in de ranking komen, zonder een euro te investeren in zonnepanelen of windmolens. Dat doet geen recht aan leveranciers die wel grootschalig investeren in hernieuwbare capaciteit, maar tegelijkertijd met een gascentrale nog moeten zorgen voor back-up als er even geen zon en wind is. Eneco roept de NGO’s op om de methodiek op dit punt te verbeteren zodat de ranking de komende jaren nog beter inzicht geeft in welke leveranciers bijdragen aan het versnellen van de energietransitie.