• Eneco kondigt open API aan voor Toon
  • Philips Hue verlichting vanaf Toon te bedienen
Rotterdam,
23
september
2014
|
18:00
Europe/Amsterdam

Eind dit jaar gebruiken 100.000 huishoudens Toon

Samenvatting

Aan het einde van dit jaar zullen er 100.000 Toons verkocht zijn in Nederland. De slimme thermostaat is begin 2012 geïntroduceerd en sindsdien kwam de marktleider met verschillende nieuwe functionaliteiten, zoals het op afstand bedienen van de thermostaat. Maar dat was nog maar het begin.

Vandaag introduceert Eneco de productkoppeling van Toon met Philips Hue, de lichtinnovatie van Philips waarmee de favoriete lichtinstellingen van het LED-licht via de smartphone of de tablet kunnen worden bediend. Toon is de eerste thermostaat in Nederland waarmee het binnenkort ook mogelijk is om de Philips Hue te bedienen. Dat kan zowel via Toon aan de muur, Toon op Tablet en Toon op afstand. De Toon aan de muur is voor Philips Hue gebruikers een handige vaste plek in het huis om de Hue verlichting te bedienen.

Open API
Tot nu toe ontwikkelde Eneco de nieuwe functionaliteiten van Toon exclusief met haar Nederlandse partners Quby en Pro drive. Eneco gaat nu meerdere co-creatie initiatieven opstarten waardoor ontwikkelaars, designers en klanten hun ideeën over Toon kunnen delen en ontwikkelen. Om het voor hen eenvoudiger te maken om zelf apps voor Toon te ontwikkelen, stelt Eneco de API van de slimme thermostaat open voor iedereen.

Erik van Engelen, commercieel directeur Eneco
Met Toon zijn we op het gebied van slimme thermostaten marktleider in Europa. Voor ontwikkelaars is het interessant om apps of productkoppelingen te bedenken voor een product dat al door zoveel mensen gebruikt wordt.
Erik van Engelen, commercieel directeur Eneco

Tien procent minder energieverbruik
Toon is direct gekoppeld aan het energiecontract van huishoudens. Daardoor zie je op Toon je persoonlijke, actuele leveringstarieven. Bovendien vergelijkt Toon dankzij de koppeling met Eneco het werkelijke verbruik met het door Eneco ingeschatte verbruik. Zo kun je verrassingen op de jaarnota voorkomen. Uit de jaarnota’s blijkt dat Toon-gebruikers zo’n tien procent minder energie zijn gaan verbruiken. Om nog meer inzicht te krijgen in het energieverbruik, vergelijkt meer dan de helft van de Toon-gebruikers hun verbruik met dat van anderen; Toon gebruikers met hetzelfde profiel of vrienden. Deze vergelijkfunctie is eerder dit jaar geïntroduceerd. De data komen alleen vrij als mensen daar toestemming voor geven. Eneco gaat uiterst zorgvuldig om met deze data en gebruikt ze niet voor commerciële doeleinden.

Slimme Stekkers meten verbruik per apparaat
Met de Toon Slimme Stekkers hebben Toon-gebruikers de mogelijkheid om gedetailleerd inzicht te krijgen in het energieverbruik en de verbruikskosten per apparaat of per groep apparaten. Zo kan het sluipverbruik worden opgespoord. Bovendien kunnen met Toon Slimme Stekkers apparaten vanuit elke plek in huis aan- en uitgeschakeld worden. De Toon Slimme Stekkers hebben een strak design en zijn gebruiksvriendelijk: zo geeft een gekleurde LED-ring het stroomverbruik aan. Stijgt het verbruik dan verandert de kleur.

Nieuwe mogelijkheden
Toon groeit uit tot een centraal systeem dat ervoor zorgt dat een huishouden op een comfortabele manier zo effectief mogelijk met energie omgaat. Denk bijvoorbeeld aan een automatisch inbraak- of rookalarm, verlichting die automatisch uitgaat als u een kamer verlaat of het monitoren van de luchtkwaliteit in bijvoorbeeld een babykamer. Hiervoor worden samenwerkingsverbanden aangegaan met partijen die actief zijn op deze gebieden.