Rotterdam,
08
april
2015
|
08:00
Europe/Amsterdam

Eerste windmolen windpark Eneco Luchterduinen geplaatst

Op 23 km van de kust ter hoogte van Noordwijk en Zandvoort

Samenvatting

De bouw van het nieuwste windpark op zee gaat zijn laatste en meest tastbare fase in. Gisteren is namelijk door het nieuwe transport- en installatieschip ‘Aeolus’ van Van Oord de eerste windturbine geplaatst. De komende weken volgen de overige 42 molens. Naar verwachting is het windpark in augustus operationeel.

De onderdelen van de windturbines (mast, gondel, rotorbladen) worden vanaf hun verschillende productielocaties naar de haven van Esbjerg (Denemarken) gebracht. De Aeolus heeft voldoende capaciteit om alle onderdelen van acht turbines in één keer mee te nemen en op zee te installeren. De vaartijd van Esbjerg naar Luchterduinen is 30 uur. De installatie van een windmolen, inclusief verplaatsing van de Aeolus, duurt ongeveer een etmaal.

De turbines zijn van het type V112 van de Deense fabrikant MHI Vestas Offshore Wind en hebben elk een vermogen van 3 MegaWatt. Ze hebben een lengte van 62 meter, en worden op de funderingen geplaatst die 17 meter uit de zee steken. De lengte van de rotorbladen is 54 meter.

Energiebedrijf Eneco ontwikkelt samen met Mitsubishi Corporation op 23 km uit de kust ter hoogte van Noordwijk en Zandvoort, windpark Eneco Luchterduinen. De 43 windmolens zullen voor bijna 150.000 huishoudens groene stroom opwekken.