Rotterdam,
30
mei
2022
|
13:19
Europe/Amsterdam

Britse bouwmaterialenproducent Forterra sluit stroomafnameovereenkomst

De vooraanstaande Britse bouwmaterialenproducent Forterra heeft een belangrijke stap gezet in de richting van een duurzame toekomst met het afsluiten van een stroomafnameovereenkomst voor 50 GWh zonne-energie op jaarbasis.

Vanaf 2025 zal 70% van de door het bedrijf verbruikte elektriciteit afkomstig zijn van een in midden-Engeland gelegen zonnepark. Deze vervangt de huidige reguliere stroomvoorziening van deze producent van bakstenen, bouwblokken en cement, waarvan het hoofdkantoor is gelegen in Northampton.

De investering is toonaangevend binnen de sector. Met de levering van duurzame energie aan Forterras 17 vestigingen voor een periode van 15 jaar, wordt jaarlijks 14.000 ton CO2-uitstoot bespaard. Dit komt overeen met het energieverbruik van zo’n 13.500 huishoudens.

De elektriciteit zal worden geproduceerd door een nieuw zonnepark dat wordt ontwikkeld door het wereldwijd opererende zonne-energiebedrijf Lightsource bp. Zosia Riesner, Europees Directeur Energiemarkten van Lightsource bp: “Forterra neemt met deze overeenkomst niet alleen duidelijk het voortouw,  maar zorgt zo ook voor een drastische verlaging van de CO2-uitstoot. Daarnaast is het bedrijf hiermee voor langere tijd verzekerd van voorspelbare energiekosten: een slimme zet in deze tijd van extreem fluctuerende prijzen.”

De PPA tussen Lightsource bp en Forterra wordt gefaciliteerd door Eneco, een erkende leverancier in het Verenigd Koninkrijk. Nigel McManus, Hoofd van Eneco Energy Trade UK: “Wij zijn verheugd dat Eneco’s handelsdeskundigheid bijdraagt aan het naar de markt brengen van een nieuwe duurzame productiefaciliteit.”

Stephen Harrison, Algemeen Directeur Forterra: “Deze overeenkomst levert ons naast prijszekerheid en stabiliteit ook duidelijke voordelen op het gebied van duurzaamheid.”

“Het zorgt ervoor dat we daadwerkelijk vooruitgang boeken in de race naar een energie-neutrale samenleving. In plaats van afhankelijk te zijn van door andere partijen geproduceerde groene energie, investeren we in specifiek voor ons bestemde duurzame productiecapaciteit. Daarmee dragen we tevens bij aan het verduurzamen van het elektriciteitsnet, wat belangrijk is voor het streven naar energieneutraliteit in het Verenigd Koninkrijk. Ons doel is om uiterlijk in 2025 nog eens 10% van onze energiebehoefte te verduurzamen door middel van op ons eigen terrein geproduceerde zonne- en windenergie.

“Al met al hebben we ambitieuze ESG doelen doorgevoerd. In de periode 2010-2019 hebben we onze CO2-uitstoot met 22% verlaagd en we hebben toegezegd om tussen nu en 2030 een verdere verlaging van 32% te realiseren.”

De investering volgt op een aantal eerder aankondigde maatregelen van Forterra in het streven om de CO2-uitstoot te verminderen. Zo gaat het bedrijf de hoeveelheid plastic voor eenmalig gebruik verlagen waarmee producten worden verpakt, HVO (biodiesel) gebruiken voor alle mobiele machines in de vestiging in Measham, de overstap maken naar een elektrisch en hybride personenwagenpark en ruim €24 miljoen investeren in de verdere ontwikkeling van het vrachtwagenpark in de richting van de Euro 6 emissienorm.

Daarnaast wordt er op Forterra’s Desford vestiging in Leicestershire gewerkt aan de ontwikkeling van Europa’s grootse en meest efficiënte bakstenenfabriek.