Rotterdam,
18
oktober
2019
|
13:22
Europe/Amsterdam

BioWarmte Installatie Lage Weide officieel geopend

Samenvatting

Na enkele maanden van proefdraaien is de nieuwe BioWarmte Installatie van Eneco vandaag officieel geopend door de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen en Eneco COO Frans van de Noort. De nieuwe centrale levert duurzame warmte aan het warmtenet in Utrecht en Nieuwegein, waar ruim 50.000 huishoudens en bedrijven op aangesloten zijn.

Dankzij de ingebruikname van de nieuwe centrale kunnen de gasgestookte centrales op dezelfde locatie, tot nu toe de voornaamste bronnen van warmte, een stap terug doen. Dat levert een besparing op van 40.000 ton CO2. De nieuwe centrale past in de strategie van Eneco om de warmtelevering aan haar klanten te verduurzamen. De opening van de centrale is ook een belangrijke stap op de Routekaart Verduurzaming Stadswarmte Utrecht en Nieuwegein.

Biowarmte
De nieuwe centrale draait op resthout dat afkomstig is van het onderhoud aan parken, plantsoenen en bossen uit de regio. Dit zijn onder meer de takken die uit het groenafval overblijven en weinig andere nuttige toepassing hebben. Vanzelfsprekend voldoet de biomassa die in de nieuwe centrale gebruikt mag worden aan strenge duurzaamheideisen.

Tweede fase
De centrale is nu in bedrijf en levert 30 MWth aan warmte. Daarmee is de eerste fase nu af. Op dit moment wordt ook al gewerkt aan de tweede fase, die vanaf eind 2020 nog eens 30 MWth aan duurzame warmte aan het warmtenet kan leveren. Uiteindelijk zorgt de nieuwe centrale ervoor dat 40 procent van de warmtelevering in Utrecht en Nieuwegein voortaan duurzaam is, in totaal goed voor een jaarlijkse CO2 besparing van 80.000 ton.

Eneco wil de komende jaren nog meer duurzame bronnen aansluiten op het warmtenet, waaronder warmte afkomstig van de rioolwaterzuivering van RWZI De Stichtse Rijnlanden.

Fotobijschrift boven: Frans van de Noort, COO Eneco (links) en burgemeester Jan van Zanen