Rotterdam,
07
juli
2022
|
11:13
Europe/Amsterdam

25e Zowiezon Zonnedak aangesloten bij OBS ‘t Hout

Het 25e Zowiezon zonnedak op OBS ’t Hout in Helmond is vlak voor de zomervakantie feestelijk in gebruik genomen. De 190 zonnepanelen leveren 70.000 KWh en zijn op 7 juli aangesloten door wethouder Cathalijne Dortmans, directeur-bestuurder van stichting openbare basisscholen Helmond Lieke van de Ven en Niels van der Sandt, directeur Schooldakrevolutie. Aanvullend krijgen leerlingen van deze school lessen van Ewald Gobind van Eneco over duurzame elektriciteit, die nu boven hun hoofd wordt opgewekt.

“Wij zijn erg blij met de zonnepanelen op onze school. Duurzaamheid moeten we integreren in de opvoeding van onze leerlingen,” aldus directeur Maarten Jacobs van OBS ’t Hout.

Stichting openbare basisscholen Helmond plaatst naast OBS ’t Hout ook op De Stroom, De Lindt en de Bundertjes zonnedaken met behulp van Zowiezon. In totaal leveren de 462 panelen op deze scholen 172.000 kWh per jaar. Dankzij Zowiezon wordt er een CO2 reductie van 70 ton per jaar gerealiseerd en gaan 1.200 leerlingen leren op en over zonne-energie.

Zowiezon
De missie van Eneco is duurzame energie van iedereen. Voor 2035 wil Eneco samen met al zijn klanten klimaatneutraal worden. Stichting Schooldakrevolutie biedt schoolbesturen al jaren kosteloos en onafhankelijk advies over verduurzaming. Het gezamenlijke project Zowiezon stelt kosteloos projectmanagers beschikbaar die zonnedaken daadwerkelijk gaan realiseren. Het plan is om vanuit het onderwijs een bijdrage te leveren aan de energietransitie door ongeveer 50 scholen te helpen. Ongeveer 14.000 leerlingen gaan dankzij Zowiezon leren op en over zonne-energie. Geïnteresseerde scholen kunnen zich hier aanmelden.

Naast de hulp bij de realisatie van een zonnedak ontvangen de deelnemende scholen ook een Toolbox Zowiezon. Met deze toolbox komt duurzaamheid ook in de klas tot leven en kunnen de leerlingen samen met hun leerkrachten en ouders vieren dat hun school duurzamer is geworden. Zo wordt iedereen in en rondom de school op een positieve en inhoudelijke manier bij het zonnedak betrokken. Energie-experts van Eneco kunnen op verzoek van de school lessen geven over duurzame energie.

Schooldakrevolutie
Stichting Schooldakrevolutie gaat voor een Nederland waarin alle kinderen leren op én over zonne-energie. Scholen met zonnedaken dragen bij aan de versnelling van de energietransitie en brengen de nieuwe generaties de waarde van duurzaamheid bij. De Schooldakrevolutie streeft ernaar dat alle ruim 5.500 nog geschikte schooldaken in Nederland zo snel mogelijk zonnepanelen krijgen en dat kinderen al vroeg leren op -en over zonne-energie. De stichting is sinds 2015 de aanjager van deze zonnige revolutie, brengt daarvoor partijen bijeen en moedigt scholen aan om de energietransitie te versnellen.

Eneco
Eneco staat als duurzaam energiebedrijf midden in de samenleving met de missie ‘duurzame energie van iedereen’. In een duurzame wereld doet iedereen mee. Vanuit maatschappelijke betrokkenheid zet Eneco zich graag in om scholen te ondersteunen bij verduurzamen. De maatschappelijke sponsoring van Eneco is al jaren gericht op het inspireren van de jonge generatie door middel van educatie over duurzaamheid. Met energielessen, energy games en informatie voor spreekbeurten leert Eneco jongeren spelenderwijs meer over duurzame energie. Samen met aandeelhouder Mitsubishi Corporation investeert Eneco in het project Zowiezon.