Rotterdam,
06
juni
2014
|
09:00
Europe/Amsterdam

Eneco Energie Monitor kindereditie:

Zonnepanelen: jongens vinden ze cool en meisjes vinden ze goed voor het milieu

Samenvatting

Ruim de helft van de kinderen tussen 8 en 12 jaar wil graag zonnepanelen op het dak. Veel kinderen vinden dat ze goed zijn voor het milieu maar meisjes vinden dit vaker (76%) dan jongens (65%). De verhouding ligt precies andersom bij de vraag of ze cool zijn: voor slechts 9% van de meisjes is dat van belang, terwijl bij de jongens juist 18% zonnepanelen wil omdat ze cool zijn. Dit blijkt uit de nieuwste Eneco Energie Monitor, gehouden onder 810 kinderen tussen de 8 en 12 jaar.

Bij het bedenken van de vragen heeft Eneco hulp gekregen van groep 7/8 van de Da Vinci groep van juf Truus van der Wal van openbare basisschool West in Capelle aan den IJssel.

Zakgeld inleveren
Aangezien duurzame energie nu nog meer kost dan niet-duurzame energie, vroeg de klas zich af of kinderen een deel van hun eigen zakgeld zouden willen inleveren, in ruil voor meer duurzame energie. Uit het onderzoek blijkt nu dat 53% Van de jongens en 44% van de meisjes dit niet ziet zitten, maar er is ook een grote groep van 26% die zegt dat misschien wel te willen. En 3% (ongeveer één kind per klas) geeft aan zeker een deel van het eigen zakgeld over de hebben, om te investeren in windmolens en zonnepanelen.

Kort douchen en lang op de tablet
Vier op de 10 kinderen hebben zelf al eens geprobeerd om minder energie te gebruiken. Dit doen ze door korter te douchen, lichten uit te doen, de wc korter door te spoelen en stekkers uit het stopcontact te halen. De meerderheid doucht overigens 5 tot 10 minuten. Een op de 20 kinderen doucht altijd een half uur.Deze groep behoort ongetwijfeld tot de categorie van 80% die vaak (30%) of soms (50%) van hun ouders te horen krijgt dat ze niet zo lang moeten douchen.  Onder andere door dat relatief korte douchen, blijft er veel tijd over voor computer, laptop, tablet of mobiele telefoon: Bijna 6 op de tien kinderen besteden er 1 tot 2 uur per dag aan. 80% Gebruikt ook nog eens meerdere apparaten tegelijk.

‘Mijn moeder neemt heel vaak een bad’
Kinderen vinden dat hun ouders al zuinig met energie omgaan, maar als gevraagd wordt naar verbeterpunten volgt een fraaie bloemlezing: ’Mijn moeder gaat al heel zuinig met energie om, ik vind het een beetje koud in huis en zo’, ‘papa moet minder vaak op zijn telefoon zitten’, ‘Open haard vaker aandoen en korter douchen, vooral mijn moeder’,  ‘meer kaarsjes aan in huis in plaats van lampen’, ‘mijn broers minder op apparaten laten zitten’, ‘alleen kleren in de was doen als dat nodig is’, ‘patatjes halen bij de patatwinkel, geen eigen frituurpan’,  ‘Minder de computer aan hebben en mijn moeder neemt heel vaak een bad’, ‘de droger weggooien’.

Onderzoeksverantwoording
Onderzoeksbureau Ipsos ondervroeg in opdracht van Eneco Groep tussen 15 en 24 april (via hun ouders) 810 kinderen tussen 8 en 12 jaar. De resultaten zijn achteraf gewogen op leeftijd en geslacht, zodat de groep ondervraagde kinderen een goede afspiegeling vormt van kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar in Nederland. Het onderzoek maakt onderdeel uit van de Eneco Energie Monitor waarin Eneco regelmatig de mening vraagt van consumenten en bedrijfsleven.