Amsterdam,
19
mei
2014
|
16:00
Europe/Amsterdam

625 zonnepanelen op dak BovenIJ ziekenhuis

Ziekenhuis met bijna de meeste zonnepanelen op het dak staat in Amsterdam

Samenvatting

Op het dak van het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam plaatst energiebedrijf Eneco deze en volgende week 625 zonnepanelen. Hiermee wordt het BovenIJ ziekenhuis bijna recordhouder in het aantal zonnepanelen. Voor zover bekend blijft het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem lijstaanvoerder. Zij plaatsten onlangs 60 panelen bij, waardoor hun totaal op 660 uitkomt.

De 625 panelen –die samen 153 kiloWattpiek opwekken- worden op vijf verschillende daken op het complex geplaatst en zullen goed zijn voor 2,5% van het jaarlijkse energieverbruik van het BovenIJ. Het is vergelijkbaar met het jaarlijkse stroomverbruik van zo’n 40 huishoudens. De panelen leveren een CO2-besparing op van 73 ton per jaar. Dit is vergelijkbaar met het CO2 neutralisatie-effect van circa 3.650 bomen.

Voor de ontvangsthal schenkt  Eneco een display  waarop iedereen kan zien hoeveel stroom de panelen opwekken. Naast levering van zonnestroom gaat het BovenIJ ziekenhuis volledig over op groene stroom van Eneco. De groene stroom draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van het ziekenhuis. Ook plaatst Eneco er vier laadpalen voor elektrisch vervoer.

Dit project is mede gerealiseerd dankzij de Europese Staccato-subsidie en de Nederlandse SDE-subsidie (eerste ronde). Bij vervolgrondes van deze SDE-subsidie, waarbij een hogere vergoeding per opgewekte kilowattuur stroom wordt verkregen, kunnen zonnepanelen ook voor andere ziekenhuizen interessant worden.

Het BovenIJ ziekenhuis was eerder dit jaar het eerste Amsterdamse ziekenhuis dat een bronzen milieucertificaat ontving. Dat houdt in dat het ziekenhuis meer doet dan alleen voldoen aan de milieuwetgeving. Ik ben er trots op dat we weer een volgende stap zetten en met de plaatsing van de zonnepanelen laten we zien dat we werken aan het verduurzamen van ons ziekenhuis. Ons motto 'zorg goed voor elkaar' houdt ook in 'zorg goed voor het milieu'.
Edwin van der Meer, voorzitter Raad van Bestuur BovenIJ ziekenhuis