Rotterdam,
18
december
2014
|
10:54
Europe/Amsterdam

Woonstad Rotterdam investeert 100 miljoen euro in het verlagen van de energierekening

2600 geplaatste zonnepanelen nog maar het begin

Samenvatting

Woonstad Rotterdam heeft de afgelopen maanden 200 bestaande en nieuwbouwwoningen, en 25 appartementencomplexen, voorzien van ruim 2600 zonnepanelen. Afgelopen vrijdag plaatste Eneco in opdracht van Woonstad de laatste zes zonnepanelen op het dak van Ed van Dillen, bewoner van het Witte Dorp in de Rotterdamse wijk Delfshaven. Maria Molenaar, voorzitter van de Raad van Bestuur van Woonstad Rotterdam en Bram Poeth, directeur Zakelijk bij Eneco, overhandigden hem het laatste paneel.

100 miljoen
Woonstad investeert de komende jaren liefst 100 miljoen euro in verduurzaming. “We zetten fors in op het betaalbaar houden van onze woningen. Dat doen we bijvoorbeeld door de energieprestatie en het wooncomfort te verbeteren, zonder dat we dat aan zittende huurders doorberekenen met een huurverhoging. Uiteindelijk willen we voor onze hele woningvoorraad in 2024 gemiddeld het energielabel B", aldus Maria Molenaar, CEO van Woonstad.

Restwarmte
Woonstad Rotterdam en Eneco, dat alle zonnepanelen voor Woonstad plaatste, verkennen op dit moment een verdere samenwerking. Als het aan beide partijen ligt, blijft het niet bij zonnepanelen alleen. Zo wordt er onderzocht of een aantal hoogbouwcomplexen van Woonstad aangesloten kan worden op de Rotterdamse stadsverwarming. Bram Poeth, directeur Zakelijk bij Eneco: “Sinds kort wordt dit warmtenet gevoed met industriële restwarmte uit het havengebied, waardoor er jaarlijks 60% minder CO2 en aanzienlijk minder fijnstof de Rotterdamse lucht in gaat. Daarmee maak je een flinke stap in de verduurzaming van je totale energiehuishouding.”

Andere maatregelen
Naast zonnepanelen en restwarmte wordt gedacht aan isolatie en het vervangen van oudere CV-ketels door nieuwe, zuinige exemplaren. Dergelijke maatregelen sluiten aan bij de nieuwe duurzaamheidstrategie van Woonstad, die zij tijdens de afronding van het project presenteerde.