Rotterdam,
02
april
2015
|
16:20
Europe/Amsterdam

Woonbron en Eneco pakken verouderde verlichting aan

Energie- en kostenbesparing dankzij 2.000 led-lampen

Samenvatting

Wooncorporatie Woonbron en energiebedrijf Eneco gaan de verouderde verlichting van de gemeenschappelijke ruimtes van huurflats vervangen door energiezuinige ledverlichting. Dat spraken beide partijen af in een raamovereenkomst die op 2 april jl. werd ondertekend door Bert Wijbenga (voorzitter Raad van Bestuur Woonbron) en Bram Poeth (directeur Eneco Zakelijk). De komende maanden worden meer dan 2.000 oudere armaturen in de entreehallen, trappenhuizen en galerijen van woongebouwen in de regio Rotterdam vervangen.

Lagere energiekosten en langere levensduur
De nieuwe verlichting gaat vijf keer langer mee dan de bestaande verlichting en verbruikt ongeveer de helft aan stroom. In totaal bespaart Woonbron in een periode van 15 jaar ruim 200.000 euro op haar energiekosten. Ook het milieu profiteert: dankzij het lagere energieverbruik komt er bijna 50 ton minder CO2 vrij ten opzichte van de huidige verlichting.

Sociale veiligheid
Het plaatsen van de nieuwe verlichting is maatwerk per locatie en ruimte, waarbij gezocht wordt naar de ideale mix van goede verlichting, veiligheid en besparing. Zo brandt in veel bergingsruimten en trappenhuizen de verlichting onnodig dag en nacht. Met behulp van lampen met een dimsensor brandt de verlichting straks standaard op een laag niveau en schakelt deze maximaal bij zodra een bewoner in de buurt komt.

Verduurzamen woningen
Wonen en energie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom zijn Woonbron en Eneco, mede vanuit gemeenschappelijke duurzaamheidsdoelstellingen, in 2012 een strategische samenwerking aangegaan. Dit verlichtingsproject is de volgende stap in deze samenwerking. Daarnaast worden jaarlijks al 1.500 HR-cv-ketels geplaatst binnen het woningbezit van Woonbron. En verduurzaamt de corporatie haar bezit door het plaatsen van zonnepanelen. Het gaat zowel om individuele panelen op eengezinswoningen als collectieve systemen op woongebouwen.