Rotterdam,
31
juli
2013
|
15:00
Europe/Amsterdam

Eneco exploiteert WKO voor kantoor The Edge van Deloitte en AKD

Eneco gaat de exploitatie van de verwarming en koeling van het in aanbouw zijnde nieuwe kantoor van Deloitte en AKD aan de Amsterdamse Zuidas gedurende de komende 15 jaar uitvoeren. Met The Edge, de naam van het kantoor, zochten ontwikkelaar OVG Real Estate en bouwer G&S Bouw de grenzen van bouwen en duurzaamheid op. Die inspanningen zijn beloond met een BREEAM-NL Outstanding: het hoogste duurzaamheidscertificaat dat te behalen is. De combinatie van zonnepanelen met een WKO levert een maximaal duurzame klimaatbeheersing en past dan ook perfect bij de wens een zo’n duurzaam mogelijk gebouw te realiseren.

De energie die hiermee wordt opgewekt, is genoeg om de warmtepomp van de warmte-koudeopslag (WKO) het hele jaar in bedrijf te hebben
Wietze Fabriek, directeur Marketing Eneco Warmte

Het atrium van The Edge is opvallend vormgegeven. Een belangrijke ruimte waaromheen de werkruimten, maar ook een bedrijfsrestaurant, vergader- en ontvangstcentrum zijn gesitueerd. Het glazen atrium is de ‘long’ van het gebouw van in totaal 15 vloeren. Het zorgt voor de ventilatie van de werkplekken en ruime daglichttoetreding, maar is ook gelijk een leverancier van warmte.

De warmte uit dit atrium wordt door Eneco in een waterbron in een zandvoerende laag onder het gebouw opgeslagen om te gebruiken in de winter als het gebouw verwarmd moet worden. In een andere bron onder het gebouw slaat energiebedrijf Eneco het bij het verwarmen van het gebouw afgekoelde water op dat wordt gebruikt om het kantoorgebouw in de zomer te koelen. Het grootste gedeelte van de jaarlijkse warmtebehoefte en de volledige koudebehoefte van het kantoorpand wordt uiteindelijk geleverd door het warmte-koudeopslagsysteem.

Honderden zonnecellen leveren pompenergie voor WKO
Op het dak – met een hellingshoek van 7 graden – zijn bijna zevenhonderd zonnepanelen verwerkt, die zonlicht omzetten in elektriciteit. ”De energie die hiermee wordt opgewekt, is genoeg om de warmtepomp van de warmte-koudeopslag (WKO) het hele jaar in bedrijf te hebben,” legt Wietze Fabriek, directeur marketing van Eneco Warmte uit. ,,Het nieuwe kantoor van Deloitte en AKD heeft ook een aansluiting op de stadsverwarming. De combinatie van WKO, stadsverwarming en zonnepanelen leidt tot een duurzame klimaatvoorziening. Dit heeft mede bijgedragen aan het verkrijgen van de BREEAM-NL Outstanding. Er is namelijk een min of meer zelfvoorzienend systeem ontstaan, welke bijdraagt in genoemde hoge certificering. De energieprestatiecoëfficiënt (EPC-waarde) werd uiteindelijk 45 procent beter dan de eis in het Bouwbesluit.”

Kennis van duurzame energievoorziening
Eneco wordt vaak betrokken bij het nadenken over een passende duurzame energievoorziening, en veelal sluit het ook een contract voor langjarig beheer van de klimaatvoorziening en dus de zorg voor de uiteindelijke prestaties. Wietze Fabriek over The Edge: ,,Koelen van zo’n groot gebouw is belangrijk. Een goed binnenmilieu verhoogt de productiviteit van werknemers met 10 tot 15%. Het biedt comfort en is nodig omdat panden steeds beter worden geïsoleerd. Op een duurzame manier koelen betekent voor The Edge dat er 50% minder CO2 worden uitgestoten. Door goed te monitoren, analyseren en bijstellen kan Eneco de duurzaamheidsambities van Deloitte en AKD op dit vlak waarmaken.”

Een aantal feiten op een rij:
- De klimaatvoorziening is geschikt om circa 40.000 m2 bruto vloeroppervlak te verwarmen en te koelen
- De installatie bestaat uit een warmtepompsysteem (aangesloten op een bronnensysteem) met aansluiting op de stadsverwarming
- De warmte-koudeopslag (WKO) bestaat uit 1 doublet (1 warme en 1 koude bron) op een diepte van 150 meter
- De totale doorvoer capaciteit is 160 m3 water per uur
- De aansluiting op de stadsverwarming heeft een vermogen van 600 kW
- Het opgesteld verwarmingsvermogen (warmtepomp 1.460 kW  + stadsverwarming 600 kW) bedraagt 2.060 kW Het maximaal gevraagd warmtevermogen bedraagt 1800 kW
- Het opgesteld koudevermogen bedraagt circa 2.500 kW. Het maximaal gevraagd koudevermogen bedraagt 2.500 kW
- Oplevering van het gebouw  herfst 2014
- Eneco neemt op eigen risico de exploitatie van de WKO op zich en zorgt 15 jaar voor de exploitatie van de WKO.