Scheveningen,
19
mei
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

windturbine Scheveningen heet Duinvogel

Dankzij buurtbewoners draait windturbine vanaf vandaag weer

 


Vanochtend stonden ruim 250 schoolkinderen paraat om met zelfgemaakte muziekinstrumenten de windturbine van Eneco bij het Scheveningse strand nieuw leven in te blazen. Onder leiding van kampioen kunstfluiten Geert Chatrou werd een lied gespeeld, waarna de turbine na een jaar van stilstand, gerepareerd en wel weer ging draaien. Ook werd de naam van de turbine onthuld. De 9-jarige Nina Rademakers van de nabijgelegen O.G. Heldringschool won de prijsvraag een originele naam te bedenken. Ze kwam uit op DuinVogel: “Toen de juf vroeg een naam te bedenken voor de windmolen die precies tussen de wijken Duindorp en Vogelwijk staat, wist ik het meteen: DuinVogel. Grappig vind ik ook dat ie twee wieken heeft, en zo een beetje een vliegende vogel lijkt”.

In 1996 werd deze windturbine van Eneco als eerste moderne windturbine op Haags grondgebied officieel in gebruik gesteld. Op dat moment was deze molen van 750 kW één van de grootste van het land, die jaarlijks 450 huishoudens van stroom kon voorzien. In 2009 werden de twee rotorbladen van de windturbine verwijderd vanwege een defect.

Participatie

De enthousiaste buurtvereniging, Coöperatie Vogelwijk Energie(k) vroeg Eneco de turbine weer in gebruik te nemen. Immers, een draaiende windmolen helpt bij het realiseren van hun ambitie de wijk klimaatneutraal te maken. In overleg met de gemeente Den Haag en met Eneco werd een constructie bedacht, waarbij de turbine weer gaat draaien en bewoners financieel kunnen participeren. Er zijn 150 obligaties beschikbaar van elk 500 euro, die Vogelwijk Energie(k) vrij eenvoudig denkt uit te kunnen zetten.

Ingebruikstelling

Scheveningse en Haagse basisschoolleerlingen deden mee aan een prijsvraag, waarbij hen werd gevraagd een naam te bedenken voor de turbine. De naam mocht geen eigennaam zijn én de naam moest een relatie hebben met de locatie of met duurzaamheid. Een deskundige jury beoordeelde de inzendingen. De prijswinnende naam, DuinVogel, staat nu daadwerkelijk op de turbine. Naast de schoolkinderen werd het feestelijke moment bijgewoond door de wethouder Bouw en Wonen van de gemeente Den Haag, Marnix Norder, de Secretaris Generaal van het ministerie van Economische Zaken Chris Buijink, voorzitter van de Raad van Bestuur van Eneco Jeroen de Haas en de voorzitter van Vogelwijk Energie(k) Paul Lohmann.