Rotterdam,
22
maart
2013
|
20:11
Europe/Amsterdam

Windpark Hoevensche Beemden geopend

Samenvatting

Onder winterse omstandigheden werd vanmiddag in het West-Brabantse Hoeven (gemeente Halderberge) het nieuwste windmolenpark van Eneco officieel in gebruik genomen. Het gaat om vijf windmolens met een vermogen van drie MegaWatt per stuk. Samen leveren ze ruim 32.000.000 kWh, vergelijkbaar met het stroomverbruik van circa 9200 huishoudens.

Wethouder Jan Akkermans van de gemeente Halderberge en Marc van der Linden, lid van de Raad van Bestuur van Eneco, verrichten de openingshandeling, waarna door kinderen uit de buurt  tientallen ballonnen werden opgelaten

De bouw van het windpark is maart vorig jaar begonnen. In de herfst zijn de windmolens geplaatst, die sinds begin die jaar operationeel zijn. Het zijn vijf windmolens van het type Vestas V90. De mast van de windturbine is 105 meter hoog en de bladen (wieken) van de windturbines zijn 45 meter. Het windpark bespaart een CO2 uitstoot van 18.600 ton.

Eneco zet vol in op de ontwikkeling van windenergie. In Nederland heeft Eneco 190 MegaWatt op land en 120 MegaWatt op zee operationeel. In gemeente Halderberge heeft Eneco al één windpark staan, namelijk windpark Sint Antoinedijk. Daarnaast is windpark Laaksche Vaart – ook in dezelfde gemeente – in procedure. De drie windparken Sint Antoinedijk, Hoevensche Beemden en Laaksche Vaart geven tezamen 35 MegaWatt. Daarmee wordt invulling gegeven aan de gemeentelijke nota Windenergie. Bijna parallel aan de bouw van windpark Hoevensche Beemden, bouwde Eneco ook een windpark in de naastgelegen gemeente Etten-Leur: windpark Zwartenbergseweg. Dat windpark bestaat uit 5 windturbines van 2 MegaWatt per stuk.