Rotterdam,
07
oktober
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Windmolentje draait als een blad aan een boom

Samenvatting

Vier jaar onderzoek en testen ging eraan vooraf om de kleine windturbine Windchallenge 1.7 op de markt te brengen. Een geruisloze, lichtgewicht windmolen van slechts 10 kilogram en met een spanwijdte van 1,7 meter. Eenvoudig te plaatsen op daken van kantoorgebouwen, op kassen en lichtmasten, vertelt Eline Mertens, samen met haar echtgenoot Sander Mertens eigenaar van Windchallenge Holland. Hij ontwikkelde de windturbine.

De opbrengst van de Windchallenge 1.7 ligt rond de 500 kilowattuur (kWh) per jaar bij een windsnelheid van 4 meter per seconde en 900 kWh per jaar bij 6 meter per seconde, rekent Mertens voor. “De molen heeft een hoog rendement doordat de bladen zelf hun positie kunnen afstemmen op de windkracht en –richting. Als het erg hard waait, draaien de bladen van de molen weg zodat de windbelasting niet te hoog wordt. Zoals een blad aan een boom. Ook is de molen simpel, dat wil zeggen, zonder hijskraan te installeren. Omdat die zo licht is, is de dakbelasting minimaal en kan de molen op een mast los op het dak geplaatst worden. Na installatie kan de stekker zo in het stopcontact.”Nieuwe gepatenteerde technologie en hightech materialen zorgen ervoor dat de Windchallenge 1.7 zeer omgevingsvriendelijk is en flexibel in gebruik, zegt zij. “Hij levert geen geluidsoverlast op en is heel goed te combineren met zonnepanelen.”

Uitvoerig getest

Voordat de Windchallenge 1.7 kon worden gecertificeerd, werd die uitvoerig in de windtunnel van de TU Delft en op een daklocatie in het Westland getest. Dat is gebeurd onder alle (weers)omstandigheden: ijzel, storm, regen en zelfs netuitval, zegt Sander Mertens, die aan de TU Delft gepromoveerd is op windenergie. Hij vertelt dat het ontwikkelen van een windmolen een zeer complexe aangelegenheid is. “Het is een samenspel van veel disciplines: elektronica, aerodynamica en mechanica. Die moeten naadloos op elkaar worden afgestemd.”

Controleren van de wind

Mertens: “De grootste uitdaging is om een windmolen te ontwikkelen die regelbaar is. Met andere woorden: een windmolen moet zich onder alle windomstandigheden optimaal gedragen. Bij deze molen hebben we ons sterk gefocust op het controleren van de wind. Wat komt er aan windvermogen precies binnen en hoe stem je de windturbine daarop af? Zo kwamen we op onze vinding van de bladverdraaiing. Dat maakt de Windchallenge uniek. Door deze verdraaiing kunnen we controleren hoeveel energie er binnenkomt. Hij levert daardoor bij elke windsnelheid een door ons gegarandeerde hoeveelheid duurzame stroom op.”

Zakelijke markt

Windchallenge Holland richt zich met zijn kleine windmolen met name op de zakelijke markt, zegt Mertens. “Daken van bedrijven en bedrijventerreinen lenen zich heel goed voor de Windchallenge. Daar kun je meerdere windturbines op rij kwijt en heeft niemand er last van. Naast de energiebesparing die de windmolen oplevert, geeft die ook nog eens een zichtbaar duurzame uitstraling aan een bedrijf, waardoor medewerkers ook gaan besparen.”

Meer weten: www.windchallenge.com

Bron: Eneco Corporate Communication