Nieuwegein,
24
april
2015
|
12:17
Europe/Amsterdam

Windmolenpark Nieuwegein officieel geopend

Samenvatting

Vandaag hebben de gemeente Nieuwegein en Eneco een nieuw windmolenpark langs de A27 officieel geopend. Na een bouwperiode van zes maanden wekken de vijf windmolens sinds begin dit jaar de eerste groene stroom op, op jaarbasis voldoende om 7.600 huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Klimaatneutraal
De bouw van het park startte in de zomer van 2014 en is binnen de oorspronkelijke planning opgeleverd. Tijdens de piekperiode werkten er zo’n vijftig mensen aan het windpark. De officiële opening werd vanochtend verricht door Peter Snoeren, wethouder in Nieuwegein en Katja Langen, directeur Wind op Land bij Eneco. De gemeente nam zelf ooit het initiatief om een windpark te realiseren tussen bedrijventerrein Het Klooster en de snelweg A27. Peter Snoeren: 'De ambitie van Nieuwegein is om in 2040 een klimaatneutrale stad te zijn. Als gemeente kunnen we dit doel alleen bereiken met hulp van ‘de kracht van de stad’. Windpark Nieuwegein levert een belangrijke bijdrage aan de duurzame opwekking van elektriciteit. Dit is voldoende stroom voor een derde van de Nieuwegeinse huishoudens. Daarnaast stimuleren we meer duurzame initiatieven in Nieuwegein. Het windpark is prominent in beeld en daarmee een prachtig voorbeeld voor iedereen om zich te laten inspireren en duurzame energiemaatregelen te treffen thuis en op het werk.'

Betrokkenheid
Katja Langen van Eneco: ‘Je merkt dat er in Nieuwegein een grote wil is om te verduurzamen. Zowel bij de gemeente als bij de inwoners. Tijdens de jaarlijkse duurzaamheidsmarkt hoorden we veel positieve geluiden over het feit dat we een windpark ontwikkelen, net als tijdens de contacten met de direct omwonenden. Die betrokkenheid is cruciaal voor het realiseren van windenergie op land, een van de voornaamste bronnen van hernieuwbare energie in ons windrijke land. Ik ben er dan ook trots op dat het park er nu staat’.

Eneco Wind App
De groene prestaties van de vijf nieuwe windmolens zijn vanaf vandaag ook te volgen via de Eneco Wind App: een gratis app voor Android, Windows en iPhone met actuele informatie over een tiental windparken van Eneco in Nederland, België en Groot-Brittannië. Zo laat de app onder meer zien dat het windpark Nieuwegein in de maanden januari en maart van dit jaar al boven verwachting heeft gepresteerd.