Etten-Leur,
10
juni
2013
|
13:54
Europe/Amsterdam

Wind waait voor kinderen in WindLab

Eneco’s WindLab officieel geopend door basisschoolleerlingen uit Etten-Leur

Het WindLab is vandaag officieel in gebruik genomen door groep 7 van de Hasselbraam  uit Etten-Leur. Zij wonnen een wedstrijd om ter gelegenheid van de opening een feestelijke windvlag te ontwerpen en hesen hem vanmiddag zelf in de top. Ze werden daarbij geassisteerd door Olympisch surfkampioen Dorian van Rijsselberghe, Eneco’s windambassadeur. Als prijs mocht de hele klas de allereerste officiële windles in het WindLab volgen. Klassenvertegenwoordigster Elina Barichovicht “Toen de meester vroeg of wij een vlag wilden beschilderen dachten ik gelijk aan een windmolen in het gras. Dat was niet zo moeilijk. Wij hebben de mooiste vlag gemaakt en die nu  hangt nu voor het WindLab”.

Wat doen molens met de wind?
Windmolens kennen we al heel lang. Eeuwenlang zijn ze gebruikt om polders droog te maken en te houden, om bijvoorbeeld graan te malen en om hout te zagen. Moderne windmolens worden gebruikt om energie op te wekken. Ze verschijnen op steeds meer plaatsen in het landschap en ook op zee worden windmolenparken gebouwd. De vragen die kinderen stellen over moderne windmolens, zijn dezelfde vragen als toen de eerste poldermolens Nederland bevolkten. Bij energiebedrijf Eneco komen dan ook veel verzoeken binnen van scholen en scholieren die meer informatie willen over windmolens en windenergie. Om in die behoefte te voorzien heeft Eneco het WindLab ontwikkeld. Het eerste windlaboratorium in Nederland met een educatief karakter dat is opgericht en gefinancierd door een energiebedrijf.

WindLab
Op een inspirerende manier kunnen leerlingen van groep 7, groep 8 en brugklassers kennis maken met windturbines en windenergie. Het lesprogramma is ontwikkeld in samenwerking met gespecialiseerde partijen die de kennis van Eneco vertaald hebben naar interactief lesmateriaal voor 10 tot 12 jarigen. Het sluit aan op een aantal belangrijke door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geformuleerde leerdoelen. Het programma bestaat uit drie delen en begint in de klas met een voorbereidende les over duurzame energie gevolgd door een bezoek aan het WindLab waar de leerlingen onder andere een windmolen ontwerpen, windproeven uitvoeren en een kijkje nemen in een echte windmolen. Het WindLab staat voor een periode van anderhalf jaar in Etten-Leur waarna het voor een zelfde periode naar een ander windpark van Eneco verhuist. Het WindLab is twee dagen per week open en de lessen zijn gratis te volgen. Scholen kunnen zich aanmelden door hier te klikken.

Investeren in duurzame windenergie en educatie  
Nederland wil het energieverbruik fors verduurzamen en daar zijn veel windmolens voor nodig. Eneco is koploper in die verduurzaming en zet zich op alle fronten hiervoor in. Windenergie is een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor de eindige fossiele brandstoffen, want windenergie is elektriciteit die zonder CO2-uitstoot opgewekt wordt. Wind stelt de samenleving in staat om ons en volgende generaties te verzekeren van schone energie. Duurzame energie heeft net als onze jeugd de toekomst. Eneco investeert daarom niet alleen in duurzame capaciteit maar ook in educatie.