Rotterdam,
15
september
2021
|
16:46
Europe/Amsterdam

Werkzaamheden kabel windpark Eneco Luchterduinen

Aannemer Jan de Nul is in opdracht van Eneco op het strand van Noordwijk gestart met de voorbereidingen voor de werkzaamheden aan de kabel naar Windpark Eneco Luchterduinen. Vanaf eind september tot half oktober gaat een rupsvoertuig genaamd de ‘Sunfish’ de kabel op twee plekken voorbij de branding dieper onder de grond leggen. De verwachting is dat de werkzaamheden op zee half oktober zijn afgerond. Het blijft mogelijk om gedurende de hele periode gebruik te maken van het strand.

In 2011 is de Zandmotor aangelegd voor de kust van Monster; deze is zeer succesvol gebleken en heeft in de periode voordat de kabel naar Luchterduinen is aangelegd de zeebodem voor de kust van Noordwijk verhoogd. De zee is echter altijd in beweging en dit heeft er voor gezorgd dat het zand ook weer gedeeltelijk is weggespoeld en de kabel op twee stukken voorbij de branding rond de 1.5 meter diep ligt. De ‘Sunfish’ van Jan de Nul gaat de kabel nu op deze plekken dieper onder de grond brengen, ongeveer 2,5 tot 3 meter.

De ‘Sunfish’ wordt opgebouwd op het strand en gaat eind september de zee in om de werkzaamheden aan de kabel uit te voeren. Vanuit containers tegen de duinen worden de werkzaamheden 24/7 gemonitord. De ‘Sunfish’ blijft voornamelijk in zee, voorbij de branding. Als half oktober de werkzaamheden op zee zijn afgerond keert de ‘Sunfish’ terug naar het strand wordt het rupsvoertuig weer afgebroken. Dit duurt naar verwachting tot eind oktober.

Kijk hier voor meer informatie over de 'Sunfish' en de werkzaamheden.