Rotterdam,
01
september
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Blog: Wat betekent nieuwe technologie voor onze business?

marcvanderlinden
Marc van der Linden
Lid Raad van bestuur Eneco
Samenvatting

Net voor de zomer ging ik met een aantal collega’s naar het mekka van innovatie en klantoriëntatie in de buurt van San Francisco. Silicon Valley staat bekend om zijn sterk vernieuwende bedrijven als Facebook, Google en Uber. Bedrijven die zorgen voor aardverschuivingen binnen sectoren en alle bestaande conventies aan hun laars lappen. Hiermee vormen zij een grote bedreiging voor gerenommeerde bedrijven als Eneco.

Onlangs waren mijn neefjes Thomas (8) en Mathijs (10) op bezoek. Ze hebben een op afstand bestuurbaar vliegtuigje en dat wilden ze mij laten zien. Nu ben ik bijna 42, maar als een kleine jongen speelde ik mee. Dat herinnert me meteen aan mijn bezoek aan Silicon Valley waar ik me liet inspireren door nieuwe technologieën die ook voor Eneco baanbrekend kunnen zijn.

Net voor de zomer ging ik met een aantal collega’s naar het mekka van innovatie en klantoriëntatie in de buurt van San Francisco. Silicon Valley staat bekend om zijn sterk vernieuwende bedrijven als Facebook, Google en Uber. Bedrijven die zorgen voor aardverschuivingen binnen sectoren en alle bestaande conventies aan hun laars lappen. Hiermee vormen zij een grote bedreiging voor gerenommeerde bedrijven als Eneco.

3D-printing

We bezochten Google en Nest, die met een concurrerende thermostaat de markt bestormen. We namen een kijkje bij start-ups op het gebied van zonne-energie en software ontwikkeling. En we lieten ons inspireren door instituten die beschouwingen maken over hoe de wereld er over tien jaar uitziet. Ik verwonderde me door alle mogelijkheden en kreeg tegelijkertijd nieuwe inzichten die onze branche kunnen verrijken. Binnen Eneco concentreren wij ons vaak op innovaties binnen het energiedomein. Het lijkt mij interessant om ook naar andere ontwikkelingen te kijken zoals 3D-printing, zelfrijdende auto’s en drone-technologie.

Klant aan de knop

Ik noem een voorbeeld. Een klant bestelt zonnepanelen, die wij leveren. De zonnepanelen worden gemaakt in een fabriek. Van de fabriek gaan ze via de groothandel naar een vestiging en uiteindelijk met de auto naar de klant. Dit zijn vier of vijf stappen voordat een klant zijn product in huis heeft. Zou het ook als volgt kunnen? Klant bestelt zonnepanelen en krijgt twee keuzes: zelf printen of thuis bezorgen met een zelfrijdende auto. Klant zit zelf aan de knop, hij bepaalt het tijdstip van bezorging en krijgt ook nog een goedkoper product in huis door het reduceren van schakels in de keten. Tegelijkertijd stel ik mezelf de vragen, wat dit betekent voor ons huidige business model? Wat betekent dit voor onze vestigingen? Wat betekent dit voor de verkoop en logistieke systemen die we op dit moment hebben?

Nieuw denken

Wat moeten we hier nou mee? Ik realiseer me dat we onze koers niet zomaar kunnen omgooien. Maar de eerste verkennende experimenten zijn er al. Blij ben ik met onze pilot Google Glass en de ideeën wat we kunnen doen met drones binnen Eneco Groep. Mijn hartenkreet is om je – net als ik – als een klein kind te verwonderen door de mogelijkheden van de nieuwe technologie. Kijk verder dan het energiedomein, laat “nieuw denken” toe in je dagelijks werk en bedenk hoe je nieuwe technologie kunt koppelen aan onze huidige werkwijze. Dat kan wat mij betreft alles zijn, het gebruik van robots, 3D-printing of de laatste internettechnologie.

Betrek partners

Om tot succesvolle ideeën en creatieve oplossingen te komen is samenwerken cruciaal. Misschien wel de belangrijkste competentie voor de toekomst. We hoeven niet alles zelf opnieuw uit te vinden. Als je een goed idee hebt, zoek anderen op, maar ook externe partners om onze producten en diensten te verbeteren en te zoeken naar nieuwe proposities. Een mooi voorbeeld is de samenwerking met Prodrive en Quby waarmee wij Toon® maakten.De techniek gaat zo snel en die houdt geen rekening met bestaande conventies. Dus dat moeten wij ook niet doen. Komend weekend ga ik me verdiepen in een eigen drone. Dan mogen Thomas en Mathijs bij mij komen spelen.

Bron: Marc van der Linden

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.