Zwolle,
09
oktober
2017
|
11:33
Europe/Amsterdam

Voortaan ‘zonnig’ drinkwater voor Zwolle

Met het symbolisch omzetten van een schakelaar starten de gemeente, Eneco en drinkwaterbedrijf Vitens vandaag met de productie van zonnestroom op de drinkwaterproductie locatie “Engelse Werk”. Hiermee levert de locatie vanaf nu ‘zonnig’ drinkwater aan de inwoners van Zwolle, IJsselmuiden, Zwartsluis, Hasselt, Wijhe, Heino en omgeving. Jaarlijks wordt er 10 miljard liter drinkwater geleverd. Een belangrijke stap voor de verdere verduurzaming van de watervoorziening die nu voor 20% wordt ondersteund door lokaal duurzaam opgewekte energie van zonnepanelen. De overige 80% wordt voorzien door groene windenergie.

Zonnepanelen op velden, daken en carports
In de afgelopen maanden heeft Eneco voor Vitens 1764 zonnepanelen op het dak van ‘Engelse Werk’ laten installeren. Dit jaar zijn er nog 3 Vitens locaties voorzien van zonnepanelen: het hoofdkantoor in Zwolle en bij de drinkwaterproductie locaties in Sint Jansklooster en Noardburgum. Het kantoor in Leeuwarden is de volgende locatie waar zonnestroom opgewekt gaat worden. De zonnepanelen komen niet alleen op daken te liggen maar ook op de grond en in de vorm van carports. De, in totaal, 4.426 zonnepanelen zijn samen goed voor 1,2 MWp en wekken jaarlijks zo veel stroom op wat vergelijkbaar is met de elektriciteitsbehoefte van circa 360 huishoudens. Om de waterproductie te verduurzamen koopt Vitens, naast de zonnestroom van Eneco, groene energie in om water te zuiveren en te leveren aan 5,6 miljoen klanten in Nederland. De doelstelling van Vitens is om 20% energie te besparen, 20% zelf duurzaam op te wekken en 50% CO2 te reduceren in 2020.

Na groen, nu ook zonnig drinkwater
Birgitta Kramer, Manager Duurzaamheid Vitens: “Als drinkwaterbedrijf ondernemen we zo duurzaam mogelijk, natuurlijk voor 100% met duurzaam opgewekte energie. Voor onze Zwolse klanten kunnen we nu zeggen dat het drinkwater wat zij ontvangen, hen bereikt met behulp van lokaal opgewekte energie van deze zonnepanelen. We gaan van groen water, naar zonnig water. Zo dragen wij bij aan de energietransitie en een schone leefomgeving.” Peter Paul Weeda, Directeur Solar NL & UK Eneco: “Vandaag is Vitens gestart met het zelf produceren van zonnestroom. En met elke volgende locatie waar zonnepanelen komen te liggen stijgt die duurzame energieproductie bij Vitens. Wij zijn trots dat wij dat mede mogelijk kunnen maken. Deze samenwerking is weer een mooi voorbeeld van ons streven om bedrijven direct te koppelen aan duurzame bronnen.”