Rotterdam,
03
juni
2014
|
11:31
Europe/Amsterdam

Eneco Omwonenden Dag:

Vier windparken geopend voor het publiek op zaterdag 14 juni

Samenvatting

Veel eigenaren van windmolens openen één keer per jaar gratis hun deuren voor het publiek. Voor Eneco aanleiding om op zaterdag 14 juni de Eneco Omwonenden Dag te organiseren. Iedereen is dan tussen 11.00 en 15.00 uur van harte welkom bij windparken van Eneco in Houten, Middelharnis, Heerhugowaard en Delfzijl. 

Onder leiding van een deskundige medewerker van Eneco kan een kijkje genomen worden beneden in een windmolen. Bezoekers krijgen antwoord op al hun vragen over windenergie.  Er zijn spelletjes en een springkussen voor kinderen, een windquiz met een prijs en ook voor de inwendige mens wordt gezorgd. Kortom, een interessante mogelijkheid om windenergie van dichtbij mee te maken en te beleven. Aanmelden is niet nodig.

Windpark Houten is ontwikkeld door Eneco en coöperatie UWind. De 3 molens van het windpark leveren sinds 2013 voldoende groene stroom voor 4.700 huishoudens (een kwart van Houten). Daarnaast kent het park participatiemogelijkheden: obligaties en een Duurzaamheidsfonds. Parkeren bij de windturbine, bij Hockeyvereniging De Meerpaal of bij de bedrijven aan de overzijde.

Windpark Van Pallandt in Middelharnis bestaat uit 7 windmolens en is in 2006 geopend. Samen leveren deze windmolens voldoende windstroom voor ruim 10.000 huishoudens. Het windpark ligt aan de Brienersweg en is te bereiken door vanaf de provinciale weg (Oudelandsedijk) tussen Stad aan’t Haringvliet en Middelharnis rechts de Johannespolderdreef in te rijden. Daarna aan het eind rechts de Johannespolderseweg. Deze weg loopt over in de Brienersweg. Bij het windpark is voldoende parkeergelegenheid.

Windpark van Luna in Heerhgowaard is onderdeel van de wijk Stad van de Zon. Deze wijk is volledig gericht op duurzame energie en wil CO2-neutraal zijn. Het windpark is in 2010 geopend en voorziet met haar 3 turbines ruim 5.000 huishoudens van windstroom. Parkeren kan het beste op het Strand van Luna in Heerhugowaard Tussen de eerste en tweede windmolen.

Windpark Delfzijl Zuid-Oost bestaat uit 7 windturbines en is in 2006 geopend. Samen leveren deze windturbines voldoende windstroom voor ruim 10.000 huishoudens. Parkeren kan op het terrein van het windpark, aan de Zomerdijk in Farmsum, via ingang Warvenweg

Wind is een van de belangrijkste duurzame energiebronnen. Zo’n 45 procent van de duurzame elektriciteitsproductie wordt al opgewekt door windenergie. Het is een milieuvriendelijke manier van elektriciteitsopwekking waarbij geen schadelijke stoffen vrijkomen. Het is ook nog eens de goedkoopste bron van duurzame elektriciteit. Daarom heeft wind de toekomst.  De overheid heeft grote ambities voor het realiseren van windenergie in Nederland. Om het aandeel duurzaam in het totale stroomverbruik van 4% nu naar 14% in 2020 te krijgen is windenergie onmisbaar. Met één windturbine wekken we voldoende groene stroom op voor 1600 tot 1800 huishoudens.