Rotterdam,
09
juli
2014
|
16:00
Europe/Amsterdam

Verlenging vanavond heeft gevolgen voor stroomverbruik

Ook de wedstrijd van vanavond tegen Argentiniië heeft gevolgen voor het stroomverbruik in Nederland. Energiebedrijf Eneco verwacht dat het verbruik het eerste deel van de wedstrijd met 10% daalt. Dat komt omdat veel mensen samen kijken, waardoor in veel huizen geen stroom wordt verbruikt. Ook staan apparaten als stofzuigers en computers uit.
Het tweede deel van de wedstrijd wordt dat effect minder, omdat laat in de avond altijd al minder apparatuur aan staat, omdat mensen dan gaan slapen.

De situatie wordt interessant als er een verlenging komt. Eneco zag afgelopen zaterdagnacht dat tijdens de verlenging van Nederland – Costa Rica het stroomverbruik ineens 10% hoger was dan op een normale zaterdagnacht. Dat komt omdat veel mensen die normaal gesproken dan in bed liggen, naar de TV bleven kijken. Na afloop bleven ook nog veel mensen wakker om de nabeschouwing te zien en om feest te vieren. Tussen 01uur en 02uur werd in Nederland maar liefst 17% meer elektriciteit verbruikt. Pas na 04uur was het effect volledig uitgewerkt. Dit uitzonderlijk verbruik is alleen te vergelijken met Oud en Nieuw en de Koningsnacht. Eneco verwacht overigens dat dit effect vannacht minder groot zal zijn, aangezien morgen een gewone werkdag is.

Interessant is tenslotte dat mensen na Nederland – Costa Rica op zondagochtend veel later opstonden: Tussen 07 en 10 uur lag het elektriciteitsverbruik in Nederland 9% lager. Ook dit effect zal er morgen nauwelijks zijn. Immers, morgen is het voor velen geen vrije dag.