UTRECHT,
21
januari
2017
|
17:05
Europe/Amsterdam

Vanavond inspectievlucht Eneco boven Utrecht en Nieuwegein

Samenvatting

Vanavond start Eneco met de inspectie van haar warmtenetten in Utrecht en Nieuwegein vanuit de lucht. Een klein vliegtuig van het gespecialiseerde Deense bedrijf COWI maakt vanavond en - als de weersomstandigheden gunstig blijven - morgenavond een preventieve warmtescan om de staat van de ondergrondse stadswarmteleidingen in beide gemeenten in kaart te brengen. 

Avonduren
Voor het beste resultaat moet de inspectie op de koudste momenten van de dag (na zonsondergang) uitgevoerd worden. In combinatie met de toegestane vliegtijden binnen de vergunning wordt er om die reden gevlogen tussen ongeveer 19.00 en 23.00 uur. Het vliegtuig zal tijdens deze uren op een hoogte van 400 tot 600 meter een vliegpatroon boven het gebied aanhouden.

Beperking van geluidsoverlast
Het is de eerste keer dat Eneco een inspectievlucht boven deze regio maakt. In voorgaande jaren heeft Eneco wel een inspectievlucht boven haar warmtenetten in Rotterdam en Capelle aan den IJssel gemaakt. Ondanks dat er gekozen is voor een klein en stil vliegtuig kan de inspectievlucht voor enige geluidsoverlast zorgen.

Efficiëntere controles
Aan de hand van de gemaakte scans kunnen onregelmatigheden in het warmtenet worden opgespoord. Hierdoor kunnen onderhouds- en renovatieactiviteiten gerichter en efficiënter worden ingepland. De scans geven meer informatie en een completer beeld dan de gangbare (steekproefsgewijze) controles vanaf de grond.

Warmtenet
Eneco heeft in Zuid-Holland, Utrecht en Amstelveen ongeveer 2.700 kilometer aan ondergrondse warmteleidingen in eigendom en beheer. Eneco heeft ruim 135.000 warmteklanten in deze gebieden.

Informeren
Voor het uitvoeren van de inspectievlucht boven Utrecht en Nieuwegein zijn (deel)gemeenten Utrecht, Nieuwegein, Vianen, IJsselstein, Veiligheidsregio Utrecht, Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht en lokale/regionale media geïnformeerd.

Eerdere aankondiging
Op 11 januari 2017 heeft Eneco de inspectievluchten aangekondigd via advertenties in het
Stadsblad Utrecht, Zenderstreeknieuws en de Biltsche Courant.

Afbeelding: vlieglijnen inspectievlucht Utrecht en Nieuwegein