Rotterdam,
07
februari
2018
|
14:40
Europe/Amsterdam

Vanavond inspectievlucht Eneco boven Den Haag, Ypenburg, Delft-Noord en Zoetermeer

Samenvatting

Vanavond start Eneco met een inspectie van haar stadswarmtenetten in Den Haag, Ypenburg, Delf-Noord (wijk Harnaschpolder) en Zoetermeer (wijk Oosterheem) vanuit de lucht. Een klein vliegtuig van het gespecialiseerde Deense bedrijf COWI maakt vanavond - als de weersomstandigheden gunstig blijven - een preventieve warmtescan om de staat van de ondergrondse stadswarmteleidingen in deze gebieden in kaart te brengen. 

Vliegtuig COWI_OY-CKS

Avonduren

Voor het beste resultaat moet de inspectie op de koudste momenten van de dag en in het donker uitgevoerd worden. In combinatie met de toegestane vliegtijden binnen de vergunning wordt er daarom gevlogen tussen ongeveer 19.00 en 23.00 uur. Het vliegtuig zal tijdens deze uren op een hoogte van 640 meter in een vliegpatroon boven het gebied vliegen. Verwacht wordt dat er één avond nodig is om het gebied in kaart te brengen. Bij een onverwachte wijziging in de weersomstandigheden is het mogelijk dat er nog een extra avondvlucht nodig is om de inspectie af te ronden.

Geluidsoverlast

Het is de eerste keer dat Eneco een inspectievlucht boven deze regio maakt. In voorgaande jaren heeft Eneco al een inspectievlucht boven haar warmtenetten in Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Utrecht en Nieuwegein uitgevoerd. Ondanks dat er gekozen is voor een stil vliegtuig kan de inspectievlucht voor enige geluidsoverlast zorgen.

Efficiëntere controles

De warmtescan wordt gemaakt met behulp van een infraroodcamera. Aan de hand van de gemaakte beelden worden onregelmatigheden in het warmtenet opgespoord en kunnen onderhouds- en renovatieactiviteiten gerichter en efficiënter worden ingepland. De scans geven meer informatie en een completer beeld dan de gangbare (steekproefsgewijze) controles vanaf de grond.

Betrokken gemeenten en instanties

Voor het uitvoeren van de inspectievlucht boven Den Haag, Ypenburg, Delft-Noord en Zoetermeer zijn (deel)gemeenten Den Haag (Scheveningen, Leidschenveen, Ypenburg), Voorburg, Leidschendam, Rijswijk, Wassenaar, Delft, Midden-Delfland (Den Hoorn, Schipluiden, Het Woudt, Maasland), Pijnacker-Nootdorp (Pijnacker, Nootdorp, Delfgauw), Westland (De Lier, Wateringen, Kwintsheul, Poeldijk, Ter Heijde, Monster, Honselersdijk) en Zoetermeer, Veiligheidsregio Haaglanden, Omgevingsdienst Haaglanden en lokale/regionale media geïnformeerd.

Eneco stadswarmtenetten

Eneco heeft in Zuid-Holland, Utrecht en Amstelveen ongeveer 2.700 kilometer aan ondergrondse warmteleidingen in eigendom en beheer, waarmee ruim 135.000 klanten worden bediend.

Aankondiging inspectievlucht

Op woensdag 7 februari heeft Eneco de inspectievlucht breed aangekondigd via advertenties in de huis-aan-huisbladen van Delft, Den Haag, Rijswijk, Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp, Midden-Delfland, Leidschendam-Voorburg, Wassenaar en het Westland.

Vluchtpatroon inspectievlucht:

Vlieglijnen inspectievlucht