Rotterdam,
13
februari
2012
|
01:00
Europe/Amsterdam

UpEnergy en Eneco Energy Trade distribueren energiezuinige kookovens in Oeganda

Samenvatting

Up Energy Group, Inc (UpEnergy), een sociale organisatie met vestigingen in San Francisco en Kampala, en Eneco Energy Trade BV, de energiehandelstak van energiebedrijf Eneco, hebben vandaag een gezamenlijk initiatief aangekondigd. De bedrijven gaan een activiteitenprogramma ontwikkelen dat is gericht op het verstrekken van energiezuinige kookovens voor huishoudelijk gebruik aan Oegandese gemeenschappen met lage inkomens. De transactie, waarmee naar schatting zo'n €15 miljoen gemoeid is, vertegenwoordigt een van de omvangrijkste toezeggingen op het gebied van CO2-financiering met betrekking tot schone kookovens in de geschiedenis van de sector.

Eneco Energy Trade BV (www.eneCO2.com) is sinds zes jaar actief op de Europese CO2-markt en heeft een reputatie opgebouwd op het gebied van het aanboren van innovatieve bronnen voor milieuvriendelijke CO2-certificaten die het bedrijf nodig heeft om te voldoen aan de eisen voor naleving in het kader van het Europese energiehandelssysteem (EU ETS).

UpEnergy (www.upenergygroup.com) gebruikt CO2-financiering voor het opzetten van distributiekanalen voor de verkoop van noodzakelijke schone technologieën op het gebied van energie in ontwikkelingslanden met als doel armoede te bestrijden, de gezondheid te verbeteren en bossen te beschermen. De drie eerste Gold Standard projecten met betrekking tot energiezuinige kookovens zijn door UpEnergy geregistreerd en winstgevend gemaakt. Daarnaast is het bedrijf als projectleider of adviseur betrokken geweest bij nog 20 andere kookovenprojecten. UpEnergy heeft tevens verscheidene kookoven- en waterzuiveringprojecten in Afrika, Azië en Latijns-Amerikaan in ontwikkeling.

Met hun samenwerkingsverband richten de twee bedrijven zich op de meer dan  95% van de Oegandese bevolking die momenteel eten bereidt met behulp van hout en houtskool, open vuren en vuile fornuizen. UpEnergy verkoopt efficiënte, met biomassa gestookte fornuizen van hoge kwaliteit die het verbruik van biomassa met meer dan 50% verlagen en tevens leiden tot een verlaging van de vervuiling van de binnenlucht; een belangrijke doodsoorzaak en ziekteverwekker in Oeganda. Het besparen van brandstof betekent een verlaging van de uitstoot van broeikasgassen die door Eneco Energy Trade BV wordt opgekocht in de vorm van door de VN goedgekeurde  CO2-certificaten (CER’s) . Positieve neveneffecten van het project zijn het terugdringen van de kap van Oeganda's kwetsbare bossen en stijging van de Oegandese huishoudbudgetten.

We hebben veel verschillende kookovenprojecten bekeken die ieder hun eigen uitdagingen bieden qua implementatie en financiering. Op grond van onze zorgvuldige evaluatie van dit project zijn wij ervan overtuigd dat UpEnergy het vermogen, de visie en de middelen heeft om deze onderneming, in een deel van de wereld waar de druk op het gebruik van biomassa voor kookdoeleinden groot is en waar aanzienlijke uitdagingen bestaan op het gebied van gezondheidszorg, tot een succes te maken. Onze ervaring op de CO2-markten leert ons hoe moeilijk het is om een activiteitenprogramma op een goede manier uit te voeren. Wij hebben er het volste vertrouwen in dat door de effectieve inzet van onze wederzijdse ervaring, dit programma en deze samenwerking succesvol zullen zijn.
Mark Meyrick, Head of Carbon Eneco
De marktkennis en financiële middelen van Eneco, pionier op het gebied van Clean Development Mechanism activiteitenprogramma's, vormen een belangrijke bijdrage aan UpEnergy's voornemen om honderdduizenden Oegandese huishoudens van schonere en efficiëntere technologie voor het bereiden van voedsel te voorzien.
Erik Wurster, Managing Director UpEnergy

Deel deze release

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn

Laatste nieuws